Verdt å vite om vegetarmat

Av Vibeke Videm

Hva karakteriserer et godt kosthold enten det er vegetarisk eller ikke? Hvilke næringsstoffer trenger kroppen og hva brukes de til? Innholdsstoffer i de vanligste vegetabilske matvarene, tilsetningsstoffer, matvareoverfølsomhet, energibehov og slanking, vegetarkost i ulike livsfaser.

Verdt å vite om vegetarmat
Produkttype
Bok - ISBN 978-82-91405-19-3
Språk
Norsk
Pris
kr 220,00

Det er stort behov for bedre kunnskap om kosthold i befolkningen, uansett hva man spiser. En grunn til at det verserer så mange motedietter som til dels er veldig dårlig begrunnet, er nok at mange ikke aner hvordan man kan vurdere om et kosthold er godt eller ikke. Boken inneholder mye om kosthold i sin alminnelighet og det meste om vegetarkost. Blant annet omtales hva som karakteriserer et godt kosthold enten det er vegetarisk eller ikke, hvilke næringsstoffer kroppen trenger og hva de brukes til, innholdsstoffer i de vanligste vegetabilske matvarene, tilsetningsstoffer, matvareoverfølsomhet, energibehov og slanking, og vegetarkost i ulike livsfaser.

Leser man boken fra perm til perm, får man vite mye som kosthold i sin alminnelighet og det meste om vegetarkost, for eksempel hva som karakteriserer et godt kosthold enten det er vegetarisk eller ikke, hvilke næringsstoffer kroppen trenger og hva de brukes til, innholdsstoffer i de vanligste vegetabilske matvarene, tilsetningsstoffer, matvareoverfølsomhet, energibehov og slanking, vegetarkost i ulike livsfaser. Noen vil kanskje heller slå opp i boken for å finne ut ting de er særlig interessert i, slik som ”Hvordan får vegetarianere nok protein?”, ”Er nøtter fetende?”, ”Kan gravide og småbarn leve av vegetarkost?”, ”Hva i verden er quinoa?”, ”Hva gjør egentlig antioksydanter?”, ”Er det grunn til bekymring når tenåringsdatteren plutselig er blitt vegetarianer?” osv. Boken har et omfattende stikkordregister, slik at det skal være enkelt å finne frem.

Råd og anbefalinger baseres på anerkjent, medisinsk-vitenskapelig ernæringskunnskap, slik den fremstilles i norske og internasjonale fagtidsskrifter og lærebøker. Det skiller boken fra mye annet som publiseres om vegetarmat, både i bøker, blader og på internett.

Boken er innholdsrik, men lett å finne frem i. Den har en omfattende innholdsfortegnelse med 1625 oppslagsord. Rikt illustrert og med 40 tabeller og figurer. Referanser til forskning.

Vibeke Videm har skrevet boken. Hun er professor ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer, NTNU, og Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, St. Olavs Hospital. Hun forsker blant annet på betennelsesmekanismer som medvirker til åreforkalkning og hjerte-/karsykdommer. Forskningen er rettet mot både grunnleggende mekanismer og pasientnære problemstillinger.
 Dyade forlag 2010. 204 sider.
 

Ok