Acems eiendomsforvalter gir tips om støvsugerpleie

Slik kan støvsugeren din leve lenger 

Når jeg leverer skrammel og skrot på gjenvinningsstasjonene møter jeg svært ofte relativt mange støvsugere på skrothaugene.  Mange av dem er slett ikke gamle, men altså allikevel oppgitt av sine eiere pga diverse småfeil.  Bruk og kast frekvensen på støvsugere er relativt høy.

Støvsugere trenger litt pleie og vedlikehold og dette er relativt enkelt.

Det er lett å glemme å tømme støvsugerposen med jevne mellomrom. Når den er full begynner støvet å sprenge seg ut på sidene og etter hvert fylle og tette filteret foran motoren og den suger dårligere. Noen støvsugere blir oppgitt på dette stadiet og havner på søpla. Et godt prinsipp er å skifte pose hvert fall en gang i halvåret også om den ikke er full. Bedrer luftkvaliteten på utblåst luft!

Det er  også viktig å  passe på at du bruker riktig type støvsugerpose og at denne passer til akkurat din modell. Og sjekk  at du setter inn posen korrekt, dvs at hullet i posen treffer akkurat der støvsugerslangen går inn i maskinen. Er posen litt feilmontert går støvet utenom posen og inn i filteret foran motoren og etter hvert også inn i viftesystemet i motoren.  En del av finstøvet går så  ut igjen i rommet. Ugreit for innemiljøet!

De fleste moderne støvsugere har et filter foran motoren og et filter etter motoren. Dette for å spare motoren for slitasje og for å spare innemiljøet for mikrostøv.

En del kvalitetsstøvsuger har også et såkalt hepafilter på luften som kommer ut etter motoren. Dette filteret stopper effektivt svært små partikler og tar således godt vare på inneklimaet og anbefales sterkt for folk med allergireaksjoner.

Men det er  viktig med filterpleie. Filtrene er ikke evigvarende. De blir etter hvert tette og motoren sliter mer og jobber dårligere. Hepafilteret er forbruksvare og bør skiftes minst en gang i året hvis du bruker maskinen daglig. Filteret foran motoren er enklere og grovere filter som ofte kan støvsuges rent med en annen støvsuger eller ristes ute og vaskes , tørkes og gjenbrukes. Eller du klipper til et nytt filter som ofte følger med settene med støvsugerposer du kjøper nye. Dette er en operasjon som tar noen minutter, men svært ofte glemmes.

Og glem heller ikke å ta av munnstykket du bruker mest til gulv, det som har en liten børste i forkant, å støvsuge dette reint for hår og støv. Det klogger seg fort til med hår og fiber og virker dårligere.

Og til slutt – hvis du skal kjøpe ny støvsuger anbefales og ikke kjøpe  for billig, men heller en maskin av god kvalitet som har god filtrering og varer lenge. Prisen her er fort rundt kr 2000 eller mer, men allikevel god investering for inneklima og miljø.

Billedtekst: "Velg alltid poser og filtre av god kvalitet og skift hvertfall 2 ganger pr år!"

Ok