Ung akutt-lege: Retrett hjelper meg å være til stede her og nå

Svenske Lovisa Lindmark deltok på International Young Retreat. Det ga mersmak til å utforske Acems brede retrettilbud.

 

Hvordan var det å sitte og meditere så mange timer hver dag, flere dager på rad?

-Hvis man ikke har prøvd det før, høres det kanskje litt slitsomt ut. Det er snakk om mye tid og man lurer på hva i alle dager man egentlig skal gjøre. Og det er ikke til å komme utenom at man innimellom kjenner på rastløshet og uro.

- Men man tar én dag, en time, én metodelyd av gangen. Dagen deler seg dermed opp i ulike faser. Tiden går av seg selv. Det som først kjennes ut som uendelig lang tid, kan dermed gå ganske fort.

Hva lærte du?

Jeg synes jeg ble bedre til å tolerere rastløshet og det at ikke alt kjennes perfekt ut. Jeg lærte at følelsen av at det ikke kjennes så bra ut akkurat nå, kommer til å minske i intensitet. Det løser seg på en måte.  

- I meditasjonen trenger en ikke tenke på hvor man skal, Man kan heller bare være der man er. Da går det det til slutt lettere.

International Young Retreat er en engelskspråklig retrett som hver sommer samler yngre mediterende fra hele Europa. Mange kommer igjen år etter år.

- Det var fantastisk, forteller Lovisa.

- Når man mediterer, og treffer andre, så merker man hvor mye man deler med andre mennesker. Den opplevelsen ble forsterket på Young Retreat, hvor folk kom fra helt andre land og kulturer enn det jeg selv kommer fra. Vi hadde så mye til felles. Det spilte ingen rolle hvilket språk vi egentlig snakket, og hva slags bakgrunn vi hadde.

Les mer om fordypelsesretrett i Acem-meditasjon

Delte erfaringer

Lovisa jobber på sykehus i Stockholm, blant annet på akutt-avdelingen. Ting hun hadde tenkt på som spesielle for egen jobbsituasjon, viste seg å være erfaringer hun delte med mange.

- Jeg har jo innimellom tanker om yrkesvalg, hvordan jeg trives i jobben, og hvordan jeg håndterer stress og høy arbeidsbelastning. På retretten traff jeg andre unge mennesker delvis er i samme bransje, men også i helt andre bransjer, men som likevel brytes med de samme typene problemer.

- Andre går altså og grubler på eksakt samme saker som meg, selv om de bor i helt andre land og lever helt andre typer liv. Mine erfaringer har dermed kanskje ikke bare med hvordan jeg har det her i Sverige, eller med ytre faktorer overhodet. Kanskje de har mer å gjøre med noe inni oss, som mennesker. Når jeg kjenner meg ensom er det kanskje ikke fordi jeg bor alene eller har for få venner. Personer som stadig er omgitt av andre kan kjenner på det samme. Når jeg skammer meg over noe jeg har sagt eller gjort og skulle ønske jeg kunne vri tilbake tiden, så hadde det kanskje ikke spilt noen rolle. For da hadde jeg kanskje skammet meg for noe annet i stedet.

- Jeg tror det er vanskelig å forsøke å unngå sånne følelser. Da er det bedre å lære seg å leve med dem uten å la dem påvirke en altfor mye. 

Veksling mellom aktivitet og stillhet

Lundsholm om sommeren er et idyllisk sted. På Young Retreat fylles det også med aktiviteter som bading, sykling rundt vannet, volleyball eller avslapping i solen.

Meditasjonsøktene på tre til fem timer alene på rommet blir dermed raskt avløst av et sosialt liv og røre. Lovisa synes vekslingen var spennende.

- Det ble store kontraster. Vi satt lenge i stillhet på rommene våre, og så gikk vi ut og traff masse folk som vi ikke kjente så godt. Timene med meditasjon var veldig innovervendte, før det plutselig ble veldig utovervendte aktiviteter.

- Jeg er i utgangspunktet en litt introvert person, forteller hun. Til vanlig foretrekker jeg litt mindre grupper eller omgås på tomannshånd. Store grupper pleier jeg å synes blir overveldende. Men på retretten var det helt OK. Alt var trygt og fint. Meditasjonen bidrar til at man kommer nærmere seg selv og da blir det også et fint samvær. Det blir en god stemning når folk er mer genuine, mer seg selv.

Hjelp med streesset

Lovisa begynte å meditere for åtte år siden, mens hun gikk på legestudiet. Hun hadde blitt tipset av sin mor, som også Acem-mediterer.

- Jeg var ganske stresset og håpet at meditasjon kunne hjelpe meg å roe ned. Det merket jeg raskt at den gjorde. Jeg likte også den eksistensielle delen, det å få snakke med andre om alt fra metodelyd til meningen med livet. 

For fire år siden prøvde hun så et fortsettelseskurs i Acem-meditasjon. Og på en helgeretrett på Lundsholm fikk hun endelig tips om Young Retreat. 

Mer trygg og sikker

- Hvordan har erfaringene fra retretten blitt med inn i hverdagen?

- Meditasjonen hjelper meg å bevare roen. På sykehuset kan det være vanskelig, særlig på akutten. Det surrer av stemmer og tuter konstant fra ulike apparater. Rett som det er må jeg avbryte det jeg holder på med for å svare på det en kollega spør om, ta hånd om en ny pasient eller en som har blitt dårligere. Ved å meditere hver dag blir jeg bedre til å håndtere det stressede miljøet. Jeg får slappet av og renset sinnet. Det blir en motpol mot stresset.

- Meditasjonen påvirker også jobben min direkte. Det er viktig at man ikke blir for stresset og fraværende når man møter pasienter. Det viktigste verktøyet for å stille riktig diagnose er nemlig pasientens egen redegjørelse. Da må man være flink til å lytte. Og det krever nærvær. 

- Jeg har merket at jeg blir mindre tankespredt og mer fokusert i jobben når jeg mediterer regelmessig. Det er ekstra tydelig rett etter en retrett. Etter i sommer har jeg blitt enda rolig, mer forankret. Jeg kjenner meg mer trygg og sikker på meg selv og kan være mer nærværende i møtet med pasienter.

Vinterfordypelse

Det er en stund til neste sommer og dermed også til neste gang unge folk igjen samles på sommerlige Lundsholm. Men før det vil mange fra sommerens Young Retreat møtes på en annen retrett, nemlig International Deepening Retreat på Halvorsbøle.

Her er meditasjonene enda lengre enn regulære retretter, opptil ni timer. Ute er det mørkt og kaldt. Inne er det stille og introspektivt. Alle som har lært Acem-meditasjon og vært på minst én vanlig helg- eller ukesretrett før, kan delta. 

Retretten er ikke en ung-retrett som sådan, men samler de unge i grupper og på andre måter. Lovisa, som ikke har vært på fordypelse før, setter ord på det mange andre som ikke har prøv det, kanskje tenker:

 - Det låter kul, men også lite läskigt. Jeg har bare hørt positive ting fra dem som har vært der. Så kanskje jeg prøver nå i januar?

Les mer om fordypelsesretrett i Acem-meditasjon

Intervjuet av Mattias Solli