Enkle og effektive råd for bedre søvnkvalitet

Natten er tid for å lade batteriene og la hjernen hvile. Her er noen enkle men svært effektive råd for hvordan du kan få bedre søvnkvalitet på kort tid.

La soverommet innby til avslapping  

Unngå å ta med jobben opp i senga, men les gjerne i en bok. La rommet være mørkt og noe kjøligere enn foretrukket stuetemperatur. Putt penger i en god seng og madrass (medium-til fast i følge forskningen) og innbydende sengetøy.

Spis moderat med kveldsmat . hvis i det hele tatt.

Lag en rutine

Forskning viser at man kan hjelpe hjernen og kroppen med å falle til ro ved å signalisere at nå nærmer det seg sovetid. Kveldsrutiner kan være å slå av alt av skjermer, sette på rolig musikk, slukke noen av lysene i rommet, lufte litt på soverommet, rydde kjøkkenet, gå en liten kveldstur, skifte til pysj …

Gå en kveldstur

Daglig mosjon hjelper deg med å kvitte deg med psykisk stress og fysisk anspenthet.

Stimulanter skrur deg våken

Cola, kaffe, svart te og sukkerholdig drikke de siste fire timene før du legger deg gjør det vanskeligere å sove. Vann eller rooibos-te påvirker ikke søvnen.

Alkohol kan indusere søvn, men kvaliteten på søvnen blir dårligere

Blant annet uteblir den gunstige REM-søvnen.

Mål søvnen din med en app

Du vet selvsagt best hvordan din søvn oppleves, men det kan likevel være nyttig å få vite hvordan du faktisk sover.

Apple har laget denne anbefalingslisten. Har du android-telefon, kan kanskje disse appene fungere.

Bruk en meditasjonsteknikk med fokus på ledighet

Mange som begynner med meditasjon, får bedre søvn. Det bekreftes både av erfaringer som gjøres på kurs og av mer systematiske undersøkelser. Sliter du med innsovningsfasen, kan det hjelpe  å meditere rett før du legger deg. Våkner du tidlig på morgenen, kan du sette deg opp i senga og meditere, det gir deg avspenning og induserer søvn.

Det er forskjell på meditasjonsteknikker. Forskningen viser at de såkalte non-directive teknikkene har best effekt. På norsk kan begrepet Non-directive Meditation oversettes til "Ledighetsteknikk" - altså der målet er å slippe til og åpne opp, snarere enn å fokusere og kontrollere.

Her finner du kommende grunnkurs i Acem-meditasjon

 

Relaterte artikler

Åtte nyttige råd for bedre eksamensresultater

Natten er tid for å lade batteriene og la hjernen hvile. Her er noen enkle men svært effektive råd for hvordan du kan få bedre søvnkvalitet på kort tid.

Forbedret stressmestring med norsk meditasjonsteknikk

En ny norsk forskningsstudie dokumenterer at den norske teknikken Acem-meditasjon er en god og effektiv stress­mestrings­metode for arbeidstakere i bedrifter og organisasjoner.

Psykologiske virkninger av meditasjon

Studier som har undersøkt virkningen av ulike former for meditasjon, tyder på at psykologiske problemer, som angst og depressive følelser, kan bli redusert.

Stikkord: meditasjon, acem, søvn