Dyade 2002/01: Leselyst

- bokomtaler

Har du lest en god bok i det siste?

Dyade 2002/01: Leselyst
Produkttype
Dyade
Språk
Norsk
Pris
kr 70,00

-Hva sa du?
 -Kan du ikke være så snill og legge bort den fjernkontrollen - jeg spurte om du har lest en god bok i det siste?
 -Har ikke tid. Veldig mye å gjøre. jobb, familie - forferdelig stress. Og så tar det så lang tid å lese alle disse bøkene..
 -Jo, men gleden da - lesegleden? Gleden over å hengi seg til en god bok, leve seg inn i skildringene, språket, karakterene, spenningen. Eller over å høre noe nytt og spennende om et ukjent saksfelt. Har du helt glemt den?
 -Nei da. Men jeg har opplevd så ofte at jeg setter meg ned og begynner å lese, og så viser det seg at denne boken, som absolutt alle har anbefalt, som skal være det hotteste eller dypeste eller mest velskrevne -ganske enkelt ikke fenger. Var medlem av bokklubben i mange år. Der står de på rad og rekke og samler støv. -Ja, jeg forstår hva du mener. Kanhende det er fordi du leter på de mest konvensjonelle stedene nar du søker etter den gode leseopplevelse?
 -Hvordan da?
 -Bokklubbene og kritikerne utgjør en liten og meget meningsbestemmende krets, som begge har som oppgave mot betaling - å forsøke å påvirke hva du bør lese. Bokklubbene skal jo tjene penger. Og kritikerne har sine hestekjepper.
 -Så hvor skal jeg lete i stedet? Har du noen gode råd?
 -I dette nummeret av Dyade, naturligvis. Redaksjonen har bedt noen gode venner om å skrive om bøker som har opptatt nettopp dem, men som kanskje ikke har nådd eller opptatt den norske offentlighet. Her inviterer vi til en liten vandring, for å pirre leselysten.
 -Høres ikke dumt ut.
 -Neida. Og så kan du bruke fjernkontrollen, lese litt her og der, og feste deg ved det du måtte synes er spennende.
 -Flott - hvor begynner jeg?
 -Hvor du vil - God leselyst!
 Innhold:
  
  Hele Europas fortid, slik den kulminerte i Holocaust, er blitt et fortrengt minne, og dette minne, likt et fortrengt minne i et enkelt-menneskes individuelle psykologi, tapper og legger et slør av uvirkelighet mellom bevisstheten og verden.
 Romanen Austerlitz av W.G. Sebald omtalt av Eirik Jensen
 Begrepet "erkjennelse" er i dag nærmest i ferd med å forsvinne fra det norske språket, i hvert fall som et ord for en erfaring vi selv har. Det liksom vokser i munnen, blir litt for stort, for pompøst. Kunst og erkendelse av K. E Logstrup omtalt av Tom Eide
 I sitt nobelforedrag sier Saramago at han skrev denne boken for å minne leserne om at vi forvrenger fomuften når vi ydmyker livet. Romanen En beretning om blindhet av Jose Saramago omtalt av Christopher Grondahl
 Hjartat ömmar för dessa ungar som möter livet på egen hand. Föräldrar som vuxit på för karg mark, som vindpinade fjällbjörkar, krokvuxna, förstår inte at leda eller vara de förebilder de kunde vara.
 Romanen Populærmusik från Vittula av Mikael Niemi omtalt av Monika Wirkkala
 Beskrivelser av raseriet, det sadistiske instinktet, den skjøre selvfølelsen, bryskheten, livskallet og gjennomlevde livserfaringer gir leseren glimt inn i en psyke og spennvidde som har skapt stor litteratur.
 Henrik Ibsen: Mellom evne og higen av Robert Ferguson omtalt av Geir Wærnes
 En av mange påstander i Secrets & Lies er at den krypterings-metoden, eller protokollen, som brukes for GSM telefoner, er så dårlig at man enkelt kan dekode signalene.
 Secrets & Lies av Bruce Schneier omtalt av Håvard Bell
 Fra før er det to kilder som har formet nordmenns bilde av Gjest Baardsen. Han fremstilles her som en kjernekar og gentlemanstyv, som tar fra usympatiske rikfolk og gir til fattige. Det stemmer neppe.
 Jakten på Gjest Baardsen av Erling T. Gjelsvik omtalt av Ivar Gjerstad
 Kan leses som en bok om en midtlivskrise. Men det er også en bok om forsoning med de livsvalg en har tatt og med hvem man er på godt og vondt.
 Romanen Back when we were grownups av Anne Tyler omtalt av Anna Benkø
 Etter 30 år med Acem-meditasjon og kommunikasjons-grupper er de Bortos budskap mer en påminnelse om hvor viktig det er å se på forutsetningene for egen forståelse enn en egentlig nyhet.
 I am right, you are wrong! av Edvard de Bono omtalt av Christian Rafn
 I de siste årene har vi sett en økning av antall bøker som forsøker å gi nye perspektiver på historisk viktige hendelser. Tiden fra renessansen frem til 1700-taller har også fått sin andel.
 Giordano Bruno and the hermetic tradition av Frances Yates omtalt av Wiggo Smebye
 Under krigen er Quisling i mangt tvangens representant. Men også den dominante motstands-holdning representerer tvang. Den leder inn i en kollektivisme som i liten grad viser toleranse for annerledestenkende.
 De store ideologienes tid av Hans Fredrik Dahl omtalt av Dag Jenssen
 Seksualiteten ligger nær kjernen for menneskelig eksistens. Men hvilken rolle spiller seksualiteten for åndelig utvikling, som buddhismen legger stor vekt på?
 The Red Thread. Buddhist Approaches to Sexuality av Bernard Faure omtalt av Halvor Eifring

Ok