Maria S. Gjems-Onstad
Meditasjonslærer i Acem. Spesialist i klinisk psykologi.
Jeg ønsker argumenter som støtter lysten til å meditere! Motivasjonen for å sette av tid til å meditere har minsket.
Jeg hopper over noen halvtimer. Samtidig har jeg ikke lyst til å gå glipp av det meditasjon kan gi meg.
Etter en skilsmisse for noen år siden lærte jeg å meditere. Det gikk ikke lang tid før meditasjon ble viktig for meg. Tanker og følelser spilte seg ut og gjorde hverdagen levelig. Det var ikke alltid godt å sitte der, men jeg opplevde det som viktig for meg å komme gjennom de vonde følelsene. Nå har dette kommet på avstand, og jeg er ikke så “avhengig” av meditasjon lenger.
Man trenger ikke tro på meditasjon for at den skal virke. Det er hva man gjør som gir resultater. Men hva skal til for at man setter seg for å meditere? Du stiller et spørsmål om motivasjon. Det har ulike svar avhengig av hvem du spør. Her henter vi frem noen som går igjen.
Du beskriver selv hva som førte til at du gjorde meditasjon til en daglig aktivitet. Du var gjennom en hendelse som satte dype spor i sinnet. Andre kan ha andre opplevelser med sterkt behov for bearbeidelse. Noen opplever at tanker og følelser melder seg som resultat av gjentakelse av metodelyden. Eller halvtimen blir en fristund der slike tanker stort sett er fraværende. Om møtet med sitt indre sinn er opprørende eller rolig, slipper noe av intensiteten knyttet til skilsmissen eller annen opprivende hendelse. Det er belønningen som motiverer for å meditere hver dag.
Mange mediterer daglig uten behov for å bearbeide sterke spor i sinnet. Hva er drivkraften? La oss se på et par eksempler.
Stine er en kvinne som er streng med seg selv. Hun gjør mye for å tilfredsstille andres behov. Forventninger fra andre er en belastning for henne. Livet har tidligere fortonet seg tidvis tungt. Men meditasjonen er en fristund der hun får være alene med seg selv og la spontanaktivitetene spille seg ut. Hun griper lite inn i deres utfoldelse. Urolige tanker etterfølges av ro. Metodelyden er hennes venn. I lengre meditasjoner kan hun slippe seg inn i stillhet. For Stine er kontakten med det indre en kontakt med egen identitet. Dette har bragt mye glede og frihet inn i livet hennes. Lengselen etter ro og glede er drivkrefter for hennes daglige meditasjoner og retretter.
Magnus er en selvbevisst mann som lykkes med det han satser på. Likevel har han en usikkerhet som ligger der om det han gjør er godt nok, uansett hva andre sier. Han synes ikke han “får til” meditasjon og strever med metodelyden. Er den riktig? Gir den nok effekt? Er den ledig? På tross av usikkerheten er meditasjon givende. Stort sett slapper han av og kjenner han får mer energi av meditasjon. Den viktigste drivkraften er utforskningen av det indre landskapet. Hva er det som ligger bak usikkerheten? Hvordan gjenta lyden med mer ledighet? Regelmessig meditasjon er et prosjekt med belønninger, uten å vite hvilke. Å svikte prosjektet kommer ikke på tale for Magnus.
Hva er ditt indre landskap? Er du nysgjerrig på å utforske? Ønsker du daglig tilfang av energi? Ønsker du tilgang til kreativitet? Vil du lære å håndtere stress på en bedre måte? Vil du uttrykke mer av det som er deg, bli mer hel ved? Ønsker du å finne mer rom til det som er deg? Listen er lang. Vi anbefaler at du drøfter dette med en person du har tillit til for å finne hva som kan motivere deg.
Meditasjonslærer i Acem. Spesialist i klinisk psykologi.
Pensjonert leder for IT utvikling og rådgiving. Kurslærer i Acem i mange år.