Hjelper meditasjon mot søvnproblemer?

Søvnproblemer kan være belastende i hverdagen. Kan det å lære meditasjon hjelpe?

Dersom du vil bruke meditasjon for å få bedre søvn, bør du vite hvilke teknikker som gir de resultatene du er ute etter.

Den norske teknikken Acem-meditasjon er en såkalt ikke-styrt meditasjonsteknikk (non-directive meditation). Forskningen viser at disse teknikkene er de mest effektive for å bedre søvnkvaliteten.

Årsaker til søvnproblemer

Søvnproblemer er ofte koblet til ubearbeidede inntrykk fra hverdagen. Vi blir liggende og surre på noe som opptar oss. Det kan være vanskelig å få sovne, og det kan hende vi våkner om natten og merker "nå er jeg der igjen". Vi er fanget av tanker det kan være vanskelig å slippe.

Ikke-styrt meditasjon hjelper med å lufte ut og bli ferdig med denne typen tanker. Dermed behøver du ikke bruke natten til å bli ferdig med dem.

Men hva skjer egentlig inni oss når vi mediterer? Hva er det med ikke-styrt meditasjon som gir bedre søvnkvalitet?

Se våre grunnkurs

Hvordan meditasjon virker

I Acem-meditasjon skal man gjenta en lyd i tankene så uanstrengt som mulig, mens tanker, følelser, stemninger og kroppsfornemmelser får komme og gå som de vil.

En amerikansk forsker viste at det å gjenta noe i tankene automatisk fører til at du slapper av. Meditasjonen aktiverer deler av pannelappen (pre-frontal cortex), og derfra går det signaler til hjernestammen, som styrer nervesystemene våre, blant annet gjennom hormonproduksjon.

Meditasjon aktivterer hvilenettverket

Når du slapper av, går hjernen over i en annen modus: Det såkalte hvilenettverket (Default mode network) tar over. En av de viktigste funksjonene til hvilenettverket, er å bearbeide inntrykk. Her ligger nøkkelen til hvorfor de ikke-styrte meditasjonsteknikkene gir bedre søvn.

Meditasjon reduserer tankekjør

I ikke-styrt meditasjon skal du ikke konsentrere deg for å tømme hodet eller oppnå noe spesielt. Tvert i mot. Poenget er å slippe til det som er i sinnet akkurat nå.

Dette bringer frem ubearbeidet psykologisk materiale. I stedet for å styre eller kontrollere tankene, hjelper meditasjonen deg å lufte ut det som til en hver tid surrer i hodet.

Her kan du melde deg på

Hvordan meditasjon gir bedre søvn

Dette er grunnen til at mange forteller om bedre søvn: Hodet er ikke fullt av stressende tanker, fordi du allerede har jobbet deg gjennom dem på en avslappende måte under meditasjonen.

For å bli kvitt tankekjøret, er det mest effektive altså å slippe det til under meditasjonen. Da slipper det taket.

Folk som mediterer regelmessig har også lavere nivåer av stresshormonet cortisol, som er et tegn på at man er stresset over tid. Mindre stress fører til bedre konsentrasjon. Det er lettere å være til stede i det som krever oppmerksomheten din.

Hvordan meditasjon hjelper med innsovning

Innsovningsproblemer handler oftest om det samme: Sinnet er fullt av tanker du ikke har blitt ferdig med. Her får mange hjelp av ikke-styrt meditasjon.

Så der er kortversjonen av hvorfor meditasjon gir bedre søvn. Acem-meditasjon lærer du på kurs hos oss. Du får personlig instruksjon og hjelp til å etablere en god meditasjonsvane. Du kan se frem til en bedre hverdag med mindre tankekjør og stillere netter.

Meld meg på

Finn en dato som passer

Her er noen lenker til mer lesestoff hvis du har lyst til å gå i dybden:

Ok