Fra Acems ledelse: På vei mot lyset

Pandemien har vist seg å være like uforutsigbar som sinnets spontanaktiviteter. Her er tips til hvordan bruke meditasjon det kommende semesteret fra de tre som leder Acem Norge.

Nå snur snart solen. Med det beveger vi oss langsomt fra vinterens mørketid mot en vår der alt våkner til liv igjen, på vei mot solfylte sommernetter. Nytt år gir nye muligheter.

Denne gangen er det ikke bare sol og sommer vi lengter etter. For det har vist seg at vinterens mørketid også er pandemiens høysesong. Lys og varme får viruset til å roe seg. Når vi lengter etter sommer, ser vi også frem mot en tid uten at pandemien bryter inn i våre liv og ødelegger våre planer og i verste fall vår helse. Sommer gir håp.

Pandemien har vist seg like uforutsigbar som sinnets spontanaktiviteter i meditasjon. I det ene øyeblikket jubler vi over at det hele snart er over, men i neste øyeblikk settes nye smitterekorder. Humøret svinger i takt med smittebølgene og myndighetenes tiltak og restriksjoner. Vi må lære å leve med det, slik vi har lært å gjenta metodelyden så ledig vi kan i møte med skiftende indre stemninger.

Å meditere er å forholde seg til det omskiftelige. Det gjør vi lettere når vi er i stand til å akseptere at det som dukker opp, ikke alltid svarer til våre håp og forventninger. Det gir styrke og forankring. Etter hvert gir det også kontakt med en puls i oss som ikke så lett lar seg dytte hit og dit og opp og ned. En stabil kjerne.

Vårsemesterets aktiviteter i Acem gir mange muligheter til å nærme seg denne kjernen – både i deg selv og i genuin samtale med andre mediterende. På langmeditasjoner og retretter gir den økte meditasjonstiden bedre kontakt innover. Fortsettelseskurs som M1 og M2 øker utbyttet gjennom bedre forståelse av grunnprinsipper og prosess. Acem Forum og webinarer gir anledning til å tenke høyt om hva en meditativ holdning betyr for deg som individ og for samfunnet som helhet. Kalenderen på acem.no gir beskjeder om eventuelle korona-tilpasninger.

Og når sommeren endelig kommer, er det retrett-tid. Enten du nettopp har lært å meditere, eller har holdt på i mange år, vil vi særlig anbefale den internasjonale sommerretretten med Acems grunnlegger Are Holen. Den finner sted på Acems retrettsenter Halvorsbøle ved Randsfjorden 16.-23. juli. Dette blir sommerens viktigste møteplass for Acem-mediterende fra ulike land og verdenshjørner. Samtidig kan du delta i veiledningsgruppe på norsk (eller engelsk, tysk, spansk og kinesisk, om du skulle foretrekke det). Og er du interessert, kan du kombinere denne retretten med fordypelse i uken etter, enten på Halvorsbøle eller på Lundsholm nær Arvika i Sverige.

Noen forandringer skjer i syklus: dag og natt, sommer og vinter. Andre er mer uberegnelige, slik pandemien for alvor har vist oss. Vi vet ikke hva fremtiden bringer, men vi vet at meditasjon kan hjelpe oss å bruke oss selv bedre og mer helhetlig i møte med de utfordringer vi står overfor. Mens vi lengter etter vår og sommer.

Halvor Eifring, Petter Halvorsen og Eva Skaar

Acem Norges ledelse