Hjelper meditasjon mot tankekjør?

Tankekjør er vanlig: Hodet går på høygir, og det kan være vanskelig å finne roen. Hjelper meditasjon?

Mange som lærer meditasjon rapporterer om

  • Bedre konsentrasjon
  • Mindre tankekjør
  • Redusert stressnivå
  • Bedre søvn

Dersom du vil bruke meditasjon for å få mindre tankekjør, bør du vite hvilke teknikker som gir de resultatene du er ute etter.

Den norske teknikken Acem-meditasjon er en såkalt ledighetsteknikk (non-directive meditation). Forskningen viser at disse teknikkene er de mest effektive for å redusere tankekjør (det finnes flere forskjellige typer ledighetsteknikker).

Tankekjør er ofte koblet til ubearbeidede inntrykk fra hverdagen og høye stressnivåer. Hodet tar aldri helt fri, og det kan være vanskelig å få ned turtallet. Noen ganger er vi også fanget av tanker det kan være vanskelig å slippe.

Ledighetsteknikkene hjelper med å lufte ut og bli ferdig med denne typen tanker. Men hva skjer egentlig inni oss når vi mediterer? Hva er det med ledighetsteknikkene som gir mindre tankekjør?

Se våre grunnkurs

Uanstrengt meditasjon fører til at du slapper av

I Acem-meditasjon skal man gjenta en lyd i tankene så uanstrengt som mulig, mens tanker, følelser og kroppsfornemmelser får komme og gå som de vil.

En amerikansk forsker viste at det å gjenta noe i tankene automatisk fører til at du slapper av. Meditasjonen aktiverer deler av pannelappen (pre-frontal cortex), og derfra går det signaler til hjernestammen, som styrer nervesystemene våre, blant annet gjennom hormonproduksjon.

Hvilenettverket i hjernen aktiviseres av meditasjon

Når du slapper av, går hjernen over i en annen modus: Det såkalte hvilenettverket (Default mode network) tar over. En av de viktigste funksjonene til hvilenettverket, er å bearbeide inntrykk. Her ligger nøkkelen til hvorfor ledighetsteknikkene gir bedre konsentrasjon.

Meditasjonen lufter ut og gir derfor mindre tankekjør

I ledighetsmeditasjon skal du ikke konsentrere deg for å tømme hodet eller oppnå noe spesielt. Tvert i mot. Poenget er å slippe til det som er i sinnet akkurat nå.

Ledighetsteknikkene bringer frem ubearbeidet psykologisk materiale. I stedet for å styre eller kontrollere tankene, hjelper meditasjonen deg å lufte ut det som til en hver tid surrer i hodet.

Her kan du melde deg på

Meditasjonen gir bedre konsentrasjon

Dette er grunnen til at mange forteller om bedre konsentrasjon: Hodet er ikke fullt av stressende tanker, fordi du allerede har jobbet deg gjennom dem på en avslappende måte under meditasjonen.

For å bli kvitt tankekjøret, er det mest effektive altså å slippe det til under meditasjonen. Da slipper det taket.

Meditasjonen gir reduserte stressnivåer

Folk som mediterer regelmessig har også lavere nivåer av stresshormonet cortisol, som er et tegn på at man er stresset over tid. Mindre stress fører til bedre konsentrasjon. Det er lettere å være til stede i det som krever oppmerksomheten din.

Innsovning blir lettere når du har meditert

Søvnproblemer handler oftest om det samme: Sinnet er fullt av tanker du ikke har blitt ferdig med. Her får mange hjelp av ledighetsmeditasjon. Har du sovet godt, konsentrerer du deg bedre på jobben og på lesesalen.

Så der er kortversjonen av hvorfor meditasjon gir mindre tankekjør. Acem-meditasjon lærer du på kurs hos oss. Du får personlig instruksjon og hjelp til å etablere en god meditasjonsvane. Du kan se frem til en bedre hverdag med mindre tankekjør og mer indre ro.

Meld meg på

Finn en dato som passer

Her er noen lenker til mer lesestoff hvis du har lyst til å gå i dybden:

Ok