Lettere å takle opp- og nedturer

For organist Kristoffer Myre Eng gjør Acem-meditasjon det lettere å holde fokus i stressende situasjoner. 

Kristoffer har arbeidet som kantor i Skøyen menighet i Oslo siden 2012, etter å ha fullført  kandidatstudiet i kirkemusikk og en mastergrad i utøvende orgelspill ved Norges Musikkhøgskole. Han lærte å meditere i 2011 og har siden gjort  det til en vane å meditere en halvtime om morgenen og en halvtime om ettermiddagen.

- Når jeg er sliten føler jeg at jeg får startet på nytt ved å meditere. Knuter av stress som kan føles litt uløselige, får jeg lagt bak meg, sier Kristoffer. 

Kristoffer har en fleksibel hverdag, noe som gjør det lett for ham å få satt av tid til meditasjon hver dag. Enkelte ville kanskje tenke at en jobb som kirkeorganist er en eneste lang meditasjon i seg selv. Men gudstjenester, som de fleste forbinder med ro og ettertanke, er sjelden en rolig opplevelse for Kristoffer. 

- Jobben min kan faktisk være ganske stressende når den står på. I en gudstjeneste skal jeg ikke bare spille, jeg skal også ha kontroll over alt det andre som skjer i seremonien. I denne situasjonen føler jeg at meditasjon gir meg en oversikt som jeg hadde mindre av før jeg begynte å meditere, sier Kristoffer. 

Kristoffer holder også konserter jevnlig. Han opplever at Acem-meditasjon har gjort det lettere å akseptere at han ikke alltid spiller nøyaktig like godt som han skulle ønske - uten at denne aksepten gjør at han blir sløvere eller presterer dårligere. 

- Jeg har fortsatt like høye krav til meg selv som tidligere. Men Acem-meditasjon har hjulpet meg til å ikke bli så «dratt ned» humørmessig hvis jeg spiller litt dårligere det jeg anser for å være optimalt. Dette gjør det lettere for meg å takle både opp- og nedturer i jobben, og å ha det bra med meg selv litt uavhengig av prestasjon. 

I tillegg føler Kristoffer at Acem-meditasjon har gitt ham en dypere forståelse for en del av det kirken forsøker å formidle. 

- Selv om Acem-meditasjon er en nøytral, ikke-religiøs teknikk, er det noe i bunn av kristendommen og alle andre religioner som jeg føler at jeg ser tydeligere ved å meditere. Det er absolutt noe meditativt i en del av det Jesus sier i Det Nye Testamente. I lignelsene hans opplever jeg meditative strenger som gjør at jeg ikke lenger har det litt "svart-hvite" bildet av kristendommen som jeg hadde tidligere. Mange kommer til kirken for å oppleve stillhet og meditative øyeblikk. Både orgelmusikken og kirken gir dem et rom som er litt annerledes enn det hverdagslige. Meditasjon er også litt der - en retrett fra det trivielle, avslutter Kristoffer. 

Acem-meditasjon er en norskutviklet, enkel teknikk som passer for mennesker i alle aldre og livssituasjoner. Metoden er fri for religion og mystikk og nøytral i forhold til ideologiske og kulturelle referanser. Meditasjonsundervisningen i Acem er basert på frivillig arbeid, noe som gir rimelige kurs. For informasjon om kurs i Acem-meditasjon, se www.acem.no.

Stikkord: anbefaler, meditasjon
Ok