Tips fra Acems eiendomsforvalter: Gryter og stekepanner

Hva gjør du når du glemmer en gryte på platen og sitter igjen med en hard, sort klump i bunnen?

Noen ganger er vi uheldige – glemmer grøtgryte på kokeplaten akkurat litt for lenge – til det begynner å lukte svidd.

Ergerlig – grøten er fortapt, bare å skrape ut. Verre er det med gryta. Svartsvidd i bunnen. Umulig å får rein. Svart koks som sitter bom fast. Ingenting biter på denne, tilsynelatende.

Men her finnes noen knep. Stekeovnsrens, denne sprayflasken du bruker på det som sitter fast i stekeovn etter en tids bruk, kan virke. Du sprayer på og lar det virke gjerne noen timer. Pass på at det du sprayer på ikke tørker og fukt gjerne med litt vann. Skrap av det du får vekk av svartbrent koks. Men husk at her bruker du ikke metall. Det vil ødelegge overflaten i gryta.

Bruk en trekloss eller den butte plastdelen på oppvaskbørsten, dvs den lille skrapen du får her på tuppen av børsten når du snur den oppned. Eller du kan bruke en flat tresleiv. Du får ikke av mer enn et lite lag av gangen og må gjenta prosessen flere ganger. Spray på ny stekeovnsrens å la det virke noen timer. Etter vårt siste sviuhell gikk det faktisk noen dager før gryta var ren igjen.

En ting til det er være oppmerksom på med gryter og panner. Ofte oppdager man at det tar lang tid å varme opp og det blir liksom ikke skikkelig varmt i stekepannen. Da viktig å sjekke om bunnen på pannen er rett eller buet.

Svært ofte ser man at bunnen er konveks eller konkav. Det blir ikke god kontakt mot kokeplaten. Sjekk dette med å holde bunnen mot den rette kanten på kjøkkenbenken, se bilde, og få et inntrykk av om bunnen er deformert.

De konkvekse bunnene er ofte et resultat av feilbruk. Stekepannen er glovarm etter bruk og du tar den kanskje direkte under vann for å vaske av den. Det freser og damper og den blir kanskje rein, men også gradvis deformert.

Den skal kjøles godt ned før du rengjør og husk at det er god skikk å tørke vekk overflødig fett med et papirhåndkle istedenfor å skylle dette ned i vasken. Det er noe vann- og avløpsetaten setter pris på. De eneste som liker fettet i avløpssystemet er rottene.

Ok