Tips fra Acems eiendomsforvalter: Denne tapen sparer penger

Når du lærer deg knepene til denne tapen, kan du spare både rørleggerbesøk og bryderi, forteller Morten Helsing.

Alle kjenner til «gaffatape» eller «silvertape», denne brede sølvfargede tapen som «kan brukes til alt». Du møter den også i filmer og på tur med Lars Monsen.

Men denne tapen har sine begrensinger og gir ofte i mange situasjoner også dårlig resultat.

Så derfor – bli kjent med selvvulkaniseringstapen. Dette er en tape type som ikke har lim. Taperullen har et plastfolie eller et tynt plastlag mellom hver omdreining i taperullen. Dynamikken her er at du trekker ut gummitapen, dvs fjerner den tynne plastfolien og trekker ut tapen som er elastisk som en strikk og limer denne mot seg selv. Det som da skjer er at gummitapen går inn i en kjemisk reaksjon med seg selv og smelter sammen til en massiv stram enhet som tetter og holder ting på plass.

Når du lærer deg knepene til denne tapen, er anvendelsesområdene mange. Du kan reparere en rekke ting du ellers hadde kastet og du kan til og med i noen situasjoner slippe besøk av kostbar rørlegger. Jeg har en sprekk i et gammelt avløpsrør under en vask på toalettet og litt vann dryppet alltid ut på gulvet. Jeg gjorde da følgende:

Først tørket jeg røret så det ble helt tørt. Så kappet jeg av en lengde på ca 20 cm med vulktapen og fjernet plastfolien. Jeg plundret litt med den første omdreiningen rundt røret til tapen får kontakt med seg selv. Så surret jeg rundt røret ca 10 runder mens jeg strakk ut tapen så den ble helt stram. Tapen smeltet da sammen med seg selv og det ble stramt og fint og helt tett. Dette er ca 6 år siden og det er fortsatt tett . Fordelen med denne tapen er at den ikke har lim, som etter hvert forvitrer eller tørker og reparasjonen holder dermed i svært mange år.

Og det er ikke bare avløpsrør du kan fikse med denne. Du fikser lekkasjer i hageslangen, utetthet i støvsugerslangen, skadd isolasjon på elektriske ledninger, reparerer sprukket sykkelhåndtak, spleiser enden på et tau, spjelker brist i et sprukket kosteskaft og mye mer.

Og når du eventuelt må fjerne tapen skjærer du den lett vekk med en skarp kniv og du har ingen limrester.

Noen påstår også at denne tapetypen kan brukes ved sprekk i vannrør, dvs rør med vanntrykk, men her vil jeg være litt forsiktig fordi vann under konstant trykk skal man ikke spøke med, små drypplekasjer her kan gi store skader over tid så her ville jeg nok tilkalt rørleggeren.

Vulkaniseringstape fåes kjøpt i det fleste jernvare og byggevareforetninger, samt på nettet. Men vær obs på at det også her finnes ulike kvaliteter.

Du kan også finne masse anvendelsesmuligheter for selvulkaniseringstape i videoer på YouTube.

Flere praktiske råd fra Acems eiendomsforvalter Morten Helsing

Ok