Slik tar du vare på terrassegulvet

Hvordan gjøre dette på en god og praktisk måte? Tips fra Acems eiendomsforvalter.

Det er gråsvart, litt falmet og tendenser til litt flisete. Det trenger omsorg. Ok – hva gjør man med det?

Høytrykkspyling

Jeg anbefaler først en grundig rengjøring. Høytrykkspyling er  en effektiv måte å renske opp på.  Personlig liker jeg helst å kun bruke vann uten såpetilsetninger. Det fungerer ofte fint. Kraften på vannet river med seg rester av pollen, barnåler og annet som har lagt seg til og sprekker og krinkelkroker. Men vær litt obs på at hvis du har en kraftig høytrykkspyler og holder strålen litt for nært trevirket, kan du fort rive opp trefiber og lage en litt flisete overflate. Det er ikke fint. Hold litt avstand og prøv deg frem. Du skal kun fjerne møkka og ikke selve treverket. Jobb litt frem og tilbake og tilstreb å få en jevn farge på det nyvaskede treverket som etter hvert kommer frem. Pass også på å få vekk rusket som lagrer seg i sprekkene mellom plankene. Når dette får ligge i fred over år, tar det vare på fukt og øker nedbrytning av treverket. 

Er gulvet gammelt og litt nedgrodd, fukter du først ned med rikelig med vann. Gå så over med en hard skurekost. Bruk gjerne kost med langt skaft og skur skikkelig. Spyl av etterpå med mye vann.

Hageslange og skurekost

Har du ikke høytrykkspyler kan du også komme langt også med haveslange og skurekost, men dette er litt mere jobb og her ville jeg kanskje brukt litt såpekjemi i forkant. Sprøyt på litt «Husvask» etter at du først har fuktet gulvet. Du kan også legge på rensemiddelet med en stor malekost.  Hvis du skal preparere gulvet etterpå anbefales «Kraftvask». Etter at såpen har virket  ca 5 minutter, skur over med en litt stivbørstet skurekost før du spyler av med hageslangen. Bruk gjerne mye vann. 

God gulvbehandling

Etter at du har vasket, lar du gulvet tørke i et par dager, helst i solvær. Det ser kanskje brukbart ut og man kan avslutte her, men det er jo også fristende å behandle gulvet videre nå som det er såpass rent og pent. Her er mulighetene mange. Gå på nettet og du finner mengder av løsninger. Både oljebaserte og vannbaserte. Jeg har erfaring med at et svensk totrinns produkt, (som heter Sioo:x, Tekstrekalame??) er en god løsning. Det er kostbart, miljøvennlig, vannbasert og holder mye lengere enn vanlige billigere preparater. Det reklameres med at du ikke trenger å gjøre noe med gulvet på 12 år.

Terrasserens

Hvis du skal preparere gulvet på nytt anbefales også «Terrasserens». Det er et kraftig rensemiddel som skal ligge på 10 til 15 minutter, etter at du først har fuktet gulvet,  før du skurer over med kraftig skurekost. Deretter spyler du av med haveslange eller forsiktig med høytrykkspyler og tilfører mye vann.

Uansett hva du bruker når du legger på nytt preparat, sørg for å mette treverket med det du påfører. Du ser at oljen/vesken trenger litt ulikt inn i treverket – det blir matt på overflaten og du legger på mer slik at treverket virkelig suger til seg oljen/vesken. 

Og så kan du nyte resten av sommeren på et velpleiet gulv.

Ok