Musikk: Thinkerbell

- en glemt norsk pop-perle

Vibeke Saugestad entret den norske rockescenen med et brak som 17-årig vokalist og Spelemannsprisvinner med bandet The Weld, frontet av sangen Crown Imperial Room.

Etter det har hun deltatt på ulike bandprosjekter og gitt ut 3 soloplater, men har ellers de siste 20 årene brukt det meste av sin tid på oversettelse av bøker fra engelsk.

Ett av hennes bandprosjekter var Thinkerbell, en plate fra 1998 som ble utgitt sammen med gitaristen Jørn Christensen (fra bandene DePress, Circus Modern, CC Cowboys, Young Neils). Dette er en liten perle som ble hentet frem fra roteloftet og utgitt på vinyl av prosjektet Norske Albumklassikere i fjor.

Selv hørte jeg ikke denne platen da den kom ut (selv om den ble Spelemannsprisnominert i 1999). Men da jeg satte den på for første gang for et par uker siden var det som et lite sjokk. Saugestad’s stemme kommer ut av høytalerne og fyller hele rommet.

Det er tristhet og melankoli her, men også en veldig ro og tilstedeværelse. Åpningssporet Velvet Days åpner med noen rolige gitar akkorder før Saugestad tar føringen.

I know why now / I was escaping / Out of summer / Out of the happy way / Oh I tried to stay / All those velvet days / All I meant to say to you

En historie om ulykkelig kjærlighet som Christensen akkompagnerer med akkurat nok toner til å la stemningen, melodien og sangeren få skinne.

Here Tomorrow starter med forsiktig ringlende gitarer før refrenget klemmer til. New inneholder en nydelig trompetsolo av Nils Petter Molvær. Caller er en av mine favoritter.

Et gammeldags pumpeorgel? langt i bakgrunnen, og en melodi som sitter i øret med en gang. Ropewalker har Pauline Skoglund Voss på violin som tilfører en ekstra melankoli, nesten sigøyneraktig.

Det er samspillet – og respekten – mellom 23 år gamle Saugestads stemme og 39 år gamle Christensen’s gitarer som gjør denne platen.

Begge er tilbakeholdte, avventer, gir den andre plass. Slik at det blir plass til alle detaljer, alle nyanser og stemningsskifter. Man trenger ikke å lytte nøye, alt bare kommer til deg, nesten påtrengende nært.

Ok