Musikk: Bob Dylans Blood on the tracks

Naken og avkledd mens sorgen bøtter ned

Blood on the tracks er Bob Dylan’s «oppbruddsalbum», laget i den tiden han var i ferd med å skille lag med sin kone, Sara. Dylan har benektet at sangene er biografiske, og hevdet at de er basert på Tsjekov-noveller. Dylan’s sønn Jacob har sagt at platen er hans foreldre som snakker sammen. Men platen er mer enn bare nok en plate om samlivsbrudd.

Sangene de inneholder alle følelser som en slik korsvei bringer frem. To som blir fremmede for hverandre og ikke klarer å nå frem. Bebreidelse, selvbebreidelse, sinne (som i Idiot Wind). Eller resignasjon ovenfor skjebnen – som i Simple Twist of Fate:

People tell me it's a sin To know and feel too much within I still believe she was my twin but I lost the ring She was born in spring But I was born too late Blame it on a simple twist of fate

Sorg og savn, som på If you see her, say hello. Understreket med noen dråper bittersøte mandolin og orgel akkorder, strødd pent utover. Eller håpet om ly for livet Shelter from the Storm. Kvinnen som redder og gir ly for stormen i hjertet

Musikalsk er dette Dylan på sitt aller beste. Instrumenteringen er enkel, arrangementene sparsomme, her er det sangene som står i sentrum. Vokalen bærer melodiene alene, og er intenst tilstede i hver eneste strofe og frasering, fra starten med Tangled up In Blue, som er min favoritt. Vers som avsluttes med «Tangled up in Blue» som et punktum, en konklusjon, et fortvilet eller sinna snerr. At vi aldri klarer å forstå eller komme fri fra fortiden eller historien eller hva det nå er våre sinn alltid er viklet inn i.

Dylan’s tekster er ikke lett forståelige, de er mangetydige, abstrakte malerier. Men stemmen er naken, alle følelser strømmer ut, her er ingen beskyttelse, fortvilelsen, sinnet , resignasjonen kommer uten filter.

I'm going out of my mind, oh With a pain that stops and starts Like a corkscrew to my heart Ever since we've been apart

(You’re a Big Girl Now)

(Bilde: Blood on the Tracks album cover, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=2283078)

Ok