Fra eiendoms-forvalteren: Dusjomsorg

Slik sparer du penger og miljø ved å fikse dusjhodet selv.

Dysene i dusjhodet begynner å tette seg til og gir skjeve og pistrete dusjstråler. Ok. Du kan jo bare kjøpe nytt til noen hundrelapper. Men du kan også fikse det gamle dusjhodet selv med enkle midler. Sparer penger og miljø.

Et gammelt kjerringråd vi kan minne om her er å rense dusjhodet med eddik. Har du eddikkessens eller sylteeddikk i huset kan dette ofte gjøre underverker med dysene.

Årsaken til elendigheten er oftest at det er kalk i vannet som avleirer seg i dysene og tetter dem til.

Eddik tærer bort kalk. Du tar ganske enkelt en plastpose, heller oppi litt eddik, putter dusjhodet oppi, setter på en strikk og sørger for at eddiken dekker dysene helt. La dette stå noen timer, gjerne over natten. Neste morgen fjerner du posen med eddik og dysene er renset for kalk og smuss og dusjhodet er nesten som nytt. Hvis du fortsatt skulle skimte noen kalkrester i dysene kan du også ta en litt tykk stoppenål til å stake opp dysene litt ekstra. Kalken har «mørnet» i løpet av natten. Skyll godt i rent vann før du tilbakemonterer dusjen.

Mens du er i gang er det naturlig også å ta en titt på dusjveggene som kanskje også trenger litt omsorg. Glasset er matt, uklart og udelikat, særlig på den nederste delen.

Belegget her består av kalk og hudfett. Kalken kan fjernes med eddik, men fettet må fjernes med såpe. Du trenger altså noe som både er surt og basisk. Her kan du igjen enkelt lage ditt eget middel ved å blande 50/50 med eddik og oppvaskmiddel, f.eks Zalo.

  1. Bland én del eddik og én del Zalo.
  2. Gni blandingen på dusjveggene med en svamp eller en oppvaskbørste.
  3. Vent 5 minutter og skyll godt av. Bruk mye vann.
  4. Tørk over med en tørr og grov mikrofiberklut.

Men vær litt obs på eddiken du bruker. Sylteeddik har ca 7% eddik mens eddikessens har 35%. Så hvis du bruker eddikessens tynner du denne med vann. Ca 1 del eddik til 4 deler vann. Dette gjelder også for bløtlegging av dusjhodet.

Og husk på å skylle godt med mye vann etter behandlingen. Hvis det sitter igjen litt eddik i flisfuger i dusjveggene kan dette over tid gi litt misfarging.

Ok