Acems eiendomsforvalter: Slapp rullgardin?

Vi som holder på med Acem-meditasjon har behov for å stenge lyset ute når vi mediterer. Men hva gjør du når rullgardinen blir slapp?

Det kan virke som rullgardiner har en levetid. Fjæra som trekker opp gardinen blir etter hvert litt slapp og gardinen returnerer ikke helt tilbake til toppen av vinduet. Den henger sånn halvslapt ned mitt i lysåpningen. Hva gjør du da? Selvfølgelig kan du kjøpe ny. Det koster litt og det kan være litt arbeid mht. tilpassing av bredden – og det blir mer søppel.

Og her kommer vi til poenget. Det er nemlig relativt enkelt å stramme fjæra.

Måten du gjør dette på er at du først trekker ned gardinen så langt den går.

Så lirker du den ut av festet på venstre side mens høyre side fortsatt sitter i festet i beslaget. Dvs du snur litt på den flate delen på venstre side av rullen og løsner gardinen fra beslaget på denne siden. Så ruller du gardinen helt opp igjen for hånd, gjerne mens høyre side er montert inn i beslaget her. Det er en rund liten tapp som går inn i belaget.

Deretter trer du den «flate» tappen tilbake i beslaget på venstre side. Så trekker du gardinen ned og kjenner da at du strammer fjæra. Hvis den fortsatt ikke er stram nok, trekker du ned en gang til, løsner på venstre side og ruller opp en gang til for hånd, før du igjen monterer den tilbake. Nå er fjæra strammet og gardinen ruller seg lett opp igjen.

Men vær litt forsiktig når du lirker ut den flate skiven på venstre side. Hvis du vrir litt feil på denne når du demonterer kan fort fjærmekanismen bli utløst og du hører en raslende lyd idet fjæra snurrer seg helt ut. Det er ingen ulykke. Du må bare gjenta prosedyren med å rulle opp gardinen for hånd og trekke ned flere ganger for å få nok stramming på fjæra.

Og et lite tips til når vi er inne på dette med slike gardiner. Det er relativt enkelt å tilpasse rullgardiner inne i vindusnisjer slik at de passer akkurat i lysåpningen. Du ruller ut gardinen på gulvet. Trekk ut den lille plastproppen med metallpinnen på høyre side av aluminiumsrøret. Bruk gjerne et lite skrujern til å lirke den ut. Så måler du den akkurate bredden og sager av aluminiumsrøret. Bruk gjerne en liten baufil for metall. Så klipper du deg nedover til trepinnen i bunnen av gardinet og sager også av denne med baufilen. Mulig du må flytte snortrekket nederst på trepinnen for å sentrere nedtrekkssnora på nytt.

Ok