Stillhet i fellesskap. Nå åpner meditasjonshusene!

- Det skjer noe når man mediterer i samme rom, sier moderator Jakob Lind. Han ser frem til å ønske deltagere velkommen tilbake til meditasjonshuset i Sporveisgaten 37 i Oslo og i øvrige meditasjonshus i distriktene.

 

- Det har vært fint å lede kurs online, men det er noe eget i å møte folk face to face, sier IT-konsulenten som blant annet leder fortsettelseskurset M1. Han tror det er mange som gleder seg til å kunne møte andre mediterende i det virkelige liv. 

- Selv om meditasjon er en introspektiv aktivitet, tilfører det mye å sitte sammen med andre. Særlig når man er i en større gruppe, for eksempel på langmeditasjoner.

 

Paradokset

Lind innrømmer at det er et paradoks: Man lukker jo øynene når man mediterer. Hvordan kan det å meditere sammen med andre gi noe ekstra? 

- For meg er det som om det tilfører en ekstra grad av stillhet. Selv om man iblant kan høre noen røre på seg eller andre små lyder, gir fellesskapet en ekstra dimensjon. Det er en stillhet i fellesskapet. 

Lind mener meditasjonsfellesskapet er viktig. 

- På engelsk har jeg hørt slagordet «Meet, meditate and discuss».  Det har satt seg hos meg. Det å møtes, meditere og deretter prate om meditasjonen og prosessen, det gir alle viktige innfallsvinkler til stillheten og ledigheten. Det skjer noe når man møter et annet menneske. Det trenger ikke engang være i ordene man sier, men bare det å være i samme rom. Det påvirker kroppen og sinnet. Man får liksom nye perspektiver av det. 

Gjeninnvielse av meditasjonshuset

Lind trekker frem to arrangementer han ser frem til i meditasjonshuset høsten 2021.

- Kulturnatten fredag 17. september blir for meg en liten gjeninnvielse av meditasjonshuset etter pandemien. Vi skal ha spennende foredrag, yogainstruksjon, matservering og andre overraskelser. Her er det noe for alle. Jeg håper det kommer mange erfarne, men også de som er nysgjerrige kan her få sin første introduksjon til Acem-meditasjon, sier Lind som selv skal holde et av foredragene denne kvelden.

- I tillegg gleder jeg meg til å delta på langmeditasjonene. Den første muligheten blir allerede onsdag 18. august. 

 

Tre andre om å meditere sammen 

 

 

Dag Hol, kunstner

 

Å meditere sammen med andre kan gi en økt følelse av et fellesskap. Du kan sammenligne det med å skulle stå alene foran stortinget og protestere mot noe, da føler du deg alene. Står det 10.000 mennesker der gir det en sterkere virkning. På samme måte vil 1000 mennesker som går til messe i St. Peterskirken gi en sterkere opplevelse av dybde enn om man går alene. Det er en visshet om et fellesskap som skaper en tyngde. 

 

Det er noen steder man kommer til hvor man kan føle at det er godt å meditere. Det er en høyst individuell følelse. Noen vil betvile noe sånt, noen vil ikke merke det. Men for de som er sensitive for dette, er det tydelig at noen steder i verden er mer meditative enn andre. Meditasjonshuset i Sporveisgaten 37 er et sånt sted. Det at så mange mennesker har meditert der så mange ganger skaper et forankringspunkt, og det styrker bevisstheten om at man mediterer. Det ligger en inspirasjon i det. Noe av den effekten økes når man i tillegg er flere som mediterer sammen. Opplevelsen av et meditativt fellesskap kan også øke det man får ut av å meditere. Man kan oppleve en dypere forsenkning enn vanlig.

 

 

Tuva Werner-Torgersen, ergoterapeut og jobber som vikar

 

Jeg liker å kjenne at det er flere i rommet. Jeg føler det blir en avslappet energi som får meg til å bli roligere. Også synes jeg det er fint å kunne reflektere sammen over hva som skjedde etterpå. Når samfunnet åpner igjen ser jeg frem til å meditere med andre på fellesmeditasjoner og på ulike arrangementer som for eksempel retretter.

 

Jeg har savnet fellesmeditasjon litt. Jeg gleder meg til å kunne dele den energien igjen, og til å kunne møtes og reflektere sammen uten at det er anstrengt fordi man må huske på å holde avstand og sånt. Jeg gleder meg generelt til fellesskap og klemmer og å kunne dele!

 

 

Carina Heimdal Waag, seniorkonsulent miljødirektoratet.

 

Fordelen med å meditere med andre er at du kan irritere deg over andres lyder istedenfor å akke deg over deg selv. Nei da! Det er både lettere og mer forpliktende å meditere sammen med andre. Man kan ikke falle for fristelsen for å gjøre husarbeid istedenfor å meditere. Og man kjenner fellesskapsfølelsen og en sterkere fornemmelse av stillhet. Det at det er andre der gjør at jeg blir roligere. Man føler man er del av noe større – at de andre også er inne i noe av det samme som en selv. Jeg skal blant annet på langmeditasjonen i sporveisgaten 10. november, for da er det jeg som skal holde meditasjonsinnlegget!

Ok