Tar M1 fortsettelseskurs: - Hjelper veldig på motivasjonen

Lyst på en god meditasjonsvane? Les hva biologistudent Malene Langvik-Hansen får ut av M1-fortsettelseskurset.

Malene Langvik-Hansen studerer biovitenskap ved Universitetet i Oslo og lærte Acem-meditasjon i vår. Nå går nå på M1 Første fortsettelseskurs.

Har du gått på et grunnkurs i Acem-meditasjon, har du i grunn alt du trenger for å meditere på egenhånd i hverdagen. Likevel synes mange det kan være både nyttig og interessant å gå på M1.

Det gjaldt Malene.

-Jeg innså etter grunnkurset at jeg likte å meditere, forteller hun. Jeg ville lære mer. I tillegg var det bra med tanke på å få inn vanen med å meditere regelmessig.

M1 går over fem kvelder, men de kan gjerne spres godt utover. Gruppen til Malene har bestemt seg for å møtes hver andre eller tredje uke.

– Det har hjulpet å ha denne kontinuiteten. Det er godt å ha møtepunkter utover. Nå er det for eksempel snart en lang sommerferie, og da kan det bli bli utfordrende å meditere regelmessig. Vi har ett møte igjen til høsten, og det hjelper veldig på motivasjonen å tenke på det.

- Dessuten er det hyggelige folk i gruppen som det blir trivelig å se igjen, legger hun til.

Her finner du alle kommende M1-kurs

Verdifullt med gruppen

Da Malene meldte seg på grunnkurset, kjente hun i utgangspunktet ingen andre. Men det gjør hun nå. Grunnkurset var i seg selv en arena for å bli kjent. Og etter at grunnkurset var ferdig, var det mange i gruppen som fortsatte med M1.

Det betyr at de har fått følge hverandre over en periode på tre måneder.

- Det har vært fint å bli enda bedre kjent med folkene i gruppen, forteller Malene. Bekjentskapet gjør det også lettere og lettere å snakke om meditasjon. Det å være i gruppe som denne, er noe annet enn det jeg har gjort før.

- Det er ikke overdrevet personlig, legger Malene til. Det er ikke gruppeterapi hvor alle skal dele alt av bekymringer og vanskelige tanker. Vi velger selv hvor mye vi vil dele. Men det er gjerne viktige og eksistensielle ting som kommer opp. 

I dybden på meditasjonen

M1-kurset er lagt opp rundt et hovedtema per møte. Det handler om meditasjonsvaner, ledig metodelyd-gjentakelse, og mestring av meditasjonsprosessen.

Målet er ikke å forstå teoretiske begreper, men snarere å reflektere ut ifra egen meditasjonserfaring. - Det er dessuten en god anledning til å få oppklart ting man lurer på rundt meditasjonsutførelsen, forteller Malene.

- Det er satt av mye tid til å dvele ved det som sies. Det er alltid mulig å stille spørsmål om man lurer på noe. Veilederne er dessuten gode til å følge opp. De lar ikke ting bare bli hengende uavklart.

- Det er godt å ha noen som hører etter på den måten. Da får man frem ting som virker som små detaljer, men som ofte viser seg å være viktig for meditasjonen. 

Et tema som Malene har funnet særlig interessant og nyttig, er prinsippet med å la tankene flyte fritt i meditasjonen og at det er helt greit og vanlig at lyden tidvis blir helt borte.

 – Først trodde var jeg usikker på om jeg gjorde noe feil. Gjennom M1-gruppen har jeg forstått at alt som skjer spontant er helt OK. Man trenger ikke tømme hodet for tanker. Og blir meditasjonslyden borte, er det bare gå tilbake til den og la den være der, sammen med tankene, så lenge det varer.

Alltid noe som fyller sinnet i hverdagen

Malene startet med Acem-meditasjon av flere grunner. En var at bestemoren hadde prøvd teknikken for noen år siden og anbefalt det. Acem var også synlig på Blindern, hvor hun studerer.

En tredje grunn var at hun kjente det på det mange studenter kjenner på, nemlig stress og følelsen av at man alltid skal være på.

- I likhet med mange jeg kjenner, kan jeg være veldig mye opptatt på sosiale medier, forteller hun. Ellers er alltid noe som fyller hodet og hverdagen med gjøremål. Man går til slutt med veldig mange tanker og bekymringer for eksamen eller andre krav fra studiehverdagen.

Med så så mye å gjøre på dagen, kunne det bli vanskelig å roe seg ned og sovne når kvelden kom, forteller Malene.

- Det var egentlig hovedmotivasjonen min for å lære å meditere, det å kunne sovne lettere.

Acem-meditasjon er annet enn å meditere med app

Først prøvde hun å meditere med forskjellige apper, hvor man blant annet skulle fokusere på pusten og forsøke å tømme hodet for tanker.

Det hjalp på nattesøvnen, men ikke så mye på det å bearbeide tankene og forstå hva som kunne ligge bak dem. Med appene fikk hun dessuten ikke oppfølgingen av veilederne og gruppen, og dermed en mulighet til å utforske innholdet i tankene videre og finjustere meditasjonsteknikken deretter. 

Her har Acem-meditasjon vært mer virkningsfull.

- I stedet for å oppholde hodet med tanker, så kan jeg få bearbeide dem fortløpende i meditasjonen, forteller Malene. Jeg har merket at meditasjonslyden gjør noe med tankene. Den hjelper.

- Når jeg nå mediterer med Acem-meditasjonen, bruker dermed tid på eventuelle bekymringer og tankespinn når jeg mediterer, i stedet for å gjøre det når jeg ligger i senga og skal sove. Det gjør at jeg får sove lenger. Jeg blir rett og slett roligere av det å Acem-meditere. Tar ting med større letthet og ro.

Spennende å utforske eget sinn

 - Hva vil du si til de som ikke har lært Acem-meditasjon og kanskje tror det bare er kjedelig å sitte der med tankene og bekymringene sine?

- Det trenger ikke være kjedelig. Det kan heller være spennende å kjenne på hvilke tanker man har. Jeg opplever at jeg både blir klar over ting som uroer meg, ting jeg ellers ikke dveler så mye med fordi det ellers alltid er så mye annet å gjøre. Jeg blir litt bedre kjent med den siden av meg selv. Samtidig opplever jeg også kreativitet i meditasjonen. Plutselige dukker helt nye tanker opp som følge av den frie tankestrømmen.

 Intervjuet av Mattias Solli

Ok