Nyutdannet lege: - Det avgjørende var å reise på retrett

I en hektisk periode som både legestudent og forsker møtte Dinia Saraj veggen. Meditasjonen ble viktig for å komme til hektene igjen. 

Dinia Saraj lærte å meditere for fem år siden og som travel legestudent var hun glad for å finne en avspenningsteknikk som fungerte. 

Hun er i dag ferdig utdannet lege og er for tiden i første del av spesialisering på et sykehus. Samtidig som hun i perioder har lange 18 timers vakter på sykehuset, er hun også involvert i et forskningsprosjekt og sikter på en PhD om Alzheimer og hjernen.

 «Meditasjonen har hjulpet meg gjennom de hektiske periodene med lesing, jobb og eksamener. Det er spesielt nyttig i eksamensperiodene», sier Dinia som gikk forskningslinjen på medisinstudiet. Hun er vant til å jobbe mye og bruker teknikken aktivt til å få mer ut av ettermiddagene og kveldene.

«Etter at jeg lærte å meditere har jeg fått litt større kapasitet. Jeg har blitt mer produktiv og føler at jeg får mer ut av dagene.»

En «0700 til 0100»- jobb

Men for fem år siden presset Dinia seg helt til det ytterste.

 «En periode ble det for mye», sier hun og forteller om en påske da hun jobbet i laboratoriet fra 0700 om morgenen til 0100 på natten hver dag i to uker.

 «Jeg følte at jeg møtte veggen», forteller hun. Samme året hadde Dinia lært å meditere, men hun brukte bare metoden en gang iblant.

Etter å ha meditert sporadisk i et år, deltok hun på en helgeretrett på Halvorsbøle og prøvde seg for første gang på en 3-timers meditasjon.  

 «Det var avgjørende for meg å reise på retrett», sier Dinia.

 «I begynnelsen var jeg veldig opptatt av sittestillingen, og jeg hadde mange metatanker, men det gikk overraskende bra».

Les mer om Acems meditasjonsretretter her

Meditasjonen står meg nært

 Etter den første høstretretten begynte Dinia å meditere regelmessig. Senere har hun også deltatt på flere av Acems fortsettelseskurs. Hun har blitt glad i å snakke om meditasjonen med andre.

 «Det gir meg viktig påfyll og hjelp til å holde på meditasjonsvanen».

 Hun mener at uten meditasjonen, kunne perioden med utmattelse ha vart enda lenger.

 «Jeg merker at når kroppen min er stresset og jeg mediterer, så forsvinner mye av det stresset nesten helt bort. Det er fint å vite at dersom det skulle dukke opp vanskelige faser igjen, så har jeg meditasjonen til hjelp».

Det er særlig følelsen hun får etter å ha meditert hun setter pris på.

 «Meditasjon har blitt min greie. Det er noe som står meg nært.»

Samlingspunkt

Dinia trekker frem meditasjonsretretter og fortsettelseskurs som viktige samlingspunkt for å møte andre mediterende.

 «Det er fint å møte andre som er i en tidligere fase av meditasjonsprosessen akkurat som meg. Samtidig er det spennende å møte de mer erfarne, de som har drevet med dette lenge.»

Møtepunktene og samtalene i gruppene har gjort det mulig for henne å reflektere mer over eget liv.

«Det har hjulpet meg til å bli klar over hva jeg tenker og mener», sier hun.

Meditasjonsprosessen gjør henne mer kjent med seg selv og kan bringe frem minner fra barndommen.

Nye perspektiver

 «Det er vanskelig å beskrive, men gjennom meditasjonen og veiledningen forstår jeg livet mitt fra en ny vinkel. Jeg får bedre perspektiv på ting.»

 Dinia er født og oppvokst i Oslo. Foreldrene er fra det kurdiske området i Irak. Da Dinia var 12 år, reiste familien til Kurdistan.

«Foreldrene mine kom til Norge på slutten av 80-tallet. De hadde nok en lengsel tilbake til hjemlandet og ville se hvordan det var å bo der igjen. Men vi beholdt boligen i Norge.»

Familien bodde to år i Kurdistan og Dinia gikk på en britisk skole i Slemani, Irak.

«Det var veldig annerledes. Takket være denne tiden forstår jeg mer av språket og kulturen i Midtøsten. Det har beriket meg som voksen, og jeg har fortsatt et lite nettverk med barndomsvenner fra den tiden.»

Jetlag og Acem-meditasjon

 Dinia har erfaring fra mange ulike miljøer og samfunn. Hun har nettopp kommet hjem fra et fire ukers forskningsopphold ved universitetet i Yale i USA. Der har hun fått innsikt i nye labteknikker som brukes til å forske på hjernen, teknikker hun skal inkorporere i PhD-prosjektet om Alzheimer.

I etterkant av reisen har meditasjonen hjulpet henne med jetlaggen.

«Når jeg har våknet midt på natten og ikke fått sove, har det hjulpet å bare sette meg å meditere.»

Finn din retrett her

Ok