ngsite.skip_to_main_content

Dyade 2003/02: Iran - nestemann ut?

Statuene av Saddam Hussein har blitt veltet med verdenspressen på første benk, og George Bush har allerede blikket plantet på neste punkt i ondskapens akse: Iran.

Produkttype:
Dyade
Språk:
Norwegian
Pris:
NOK 70.00
Legg til i handlekurv

De iranske lederne sier til de amerikanske lederne: Ikke bland dere inn i studentdemonstrasjonene i Teheran! Den amerikanske forsvarsministeren sier til det iranske presteskapet: Ikke bland dere inn i rekonstruksjonen av Irak! De iranske lederne nekter atomvåpeninspektører fra FN adgang. Idet dette Dyade går i trykken, er det fortsatt uklart om det vil bli noen amerikanskledet aksjon mot regimet i Teheran. Dersom det skulle skje, ville det bety nok en omveltning i det politiske livet til nasjonen som så det tyvende århundrets siste revolusjon. I motsetning til sine to kolleger i verdens skammekrok, har Iran den siste tiden hatt den fordelen at man som vestlig kan reise relativt trygt omkring og snakke med folk som åpenhjertig gir deg små biter i mosaikken til en mangfoldig nasjon, rik på kulturarv og ressurser.
 Iran er - som en hvilken som helst annet nasjon, styrt demokratisk, tyrannisk eller teokratisk - først og fremst mennesker. Hverdager. Når de store historiske begivenhetene feier over en nasjon, er det menneskene som lever videre. De absorberer det som har skjedd, tilpasser seg, forsøker å finne en mening med den nye tilværelsen de har fått.
 Vi byr ikke på noe utfyllende bilde av Iran, men snarere en apetittvekker, en invitasjon til å lære mer om en kultur i brytningspunktet mellom det persiske, det europeiske og det arabiske. Fra det stolte gamle perserriket, via den arabiske inntrednen, frem til det tjuende århundrets siste revolusjon og dagens islamske republikk, er Iran et helt spesielt land med en særegen kulturell fortid. Men Irans problemer representerer også de utfordringene store deler av den muslimske verden står foran.
 Utgangspunktet for dette Dyadenummeret er en reise foretatt av forfatterne Christopher Grøndahl og Arne Svingen i Iran i begynnelsen av 2002 - under et halvt år etter 11. september. Ingen av personene vi har snakket med, ønsker å fremstå med full identitet. De ber om at man ikke skal beskrive deres bakgrunn og nåværende stilling, fordi de eller deres familier da vil risikere yrkesforbud, forfølgelse og i verste fall lemlestelse eller død. Av den grunn er steder, navn og omstendigheter i dette Dyade endret. Vi tror likevel at glimtene inn i iranernes hverdag skal være verdt lesningen.
  Innhold
  
 Den narsissistiske revolusjon
 Maktkampens anatomi
 Paykan
 Hvorfor tør ingen forandre Iran?
 Til sammenligning
 Det hemmelige livet
 Hva betyr navnet?
 Eksil
 Stolte persere
 Martyrenes tidsalder
 Bryllupsdag
 Anno 1817
 Overlevelse
 Den kalde årstiden
 Om artikkelforfatteren: Christopher Grøndahl (1969) er kurslærer i Acem og forfatter. Han debuterte i 1998 med den kritikerroste romanen Den sjette søvn, og har siden utgitt ytterligere tre bøker, samt skrevet hørespill og sist manuset til den norske spillefilmen Villmark.
 Artiklene i dette Dyade er basert på reiseskildringen Ayatollah Highway (Gyldendal, 2002), skrevet i samarbeid med Arne Svingen.