Feil om Acem

At forskere med tilknytning til Acem bidrar til vitenskapelig undersøkelse av meditasjon, regnes i de fleste sammenhenger som et pluss. I et sommeroppslag i Dagbladet velger journalisten isteden å mistenkeliggjøre dette.

Som Nordens mest toneangivende meditasjonsorganisasjon har Acem ønsket at folk kan velge meditasjonsform ut fra objektiv dokumentasjon av resultater. Meditasjon fortjener å bli tatt på alvor ut fra sitt store potensial for hjelp til selvhjelp. Derfor er det viktig at meditasjon underkastes vitenskapelig holdbare undersøkelser.

Hovedpoenget i Dagbladets oppslag synes å være at man ikke kan studere noe forskeren selv har interesse for. Men det personlige engasjement har båret frem mange viktige oppdagelser innen moderne forskning: idrettsfolk forsker på idrett, personer med kreft i familien forsker på kreft osv. Det viktige er at forskningsmetodene er gode, og at man er åpen rundt egne interesser. Alt dette er godt ivaretatt i de prosjektene forskere med Acem-bakgrunn har engasjert seg i. Ellers ville de aldri blitt publisert i internasjonale tidsskrifter med strenge krav til fagfellevurdering.

Acem er en frivillig organisasjon. Alle midler brukes til å virkeliggjøre dens ideelle formål i Norge eller utlandet. Ingen personer har privatøkonomiske fordeler av Acems virksomhet. Henvisninger til egen og andres meditasjonsforskning har derfor ikke et kommersielt siktepunkt.

Da 40 humanistiske forskere fra fire verdensdeler kom sammen i Norge i fire døgn for å drøfte ulike meditative tradisjoner, ble Acems kurssted Halvorsbøle valgt fordi prisen var klart rimeligere enn alternativene. Dette fremgår også av Dagbladets artikkel, men mistenkeliggjøres i overskrifter og billedtekster.

I likhet med tidligere oppslag om Acem i Dagbladet, er det flere feil i oppslaget. Mer alvorlig er det at overskrifter, rammer og billedtekster aktivt brukes for å skape et bilde som innholdet i artikkelen ikke egentlig gir grunnlag for. Den eneste eksterne forskeren som siteres, kritiserer et konferanseinnlegg det fremgår at han selv ikke var til stede ved. Utover dette bygger den negative tonen kun på journalistens egne holdninger, og disse er i hvert fall ikke fundert i forståelse for vitenskapelig praksis.

Dagbladet benytter anledningen til å gjenta tidligere påstander om Acems økonomi og organisasjon. Disse er imøtegått i det følgende.

Feil på feil om Acem

Dagbladet har tidligere hatt to misvisende oppslag om organisasjonen Acem. Artiklene er uten noen substans og fremstår etter innholdet som en ikke-sak. Dagbladet har ikke funnet noe reelt grunnlag for å kritisere Acem, men har likevel en rekke mistenkeliggjørende overskrifter og omtaler som er enten fordreiet eller direkte gale. Her er en gjennomgang og korrigering av påstandene.

Dette er virkeligheten: Acems regnskaper er helt riktige. Dagbladet gir nærmest inntrykk av at det er en feil når Acems eiendommer ikke er oppjustert til markedsverdi i regnskapene. Dette må være skrevet av Dagbladet mot bedre vitende. Det er en grunnregel i norsk regnskapsrett at man ikke kan blåse opp egenkapitalen ved å sette verdien av fast eiendom høyere enn kostpris. Hvis Acem satte opp verdien av eiendommene i regnskapet, vile det være ulovlig og uriktig regnskapsføring.

Acem er en åpen organisasjon, der ledernes engasjement er godt kjent i det offentlige rom. Organisasjonen har vært sparsom og med beskjedne midler foretatt sindige investeringer i fast eiendom, som i bakspeilet har vist seg fornuftige. Sparsommelighet har gjort det mulig for organisasjonen å stå på egne ben økonomisk og tilby høy kvalitet til en meget moderat pris. Acem har som mål at alle skal kunne lære å meditere uavhengig av økonomi. Bare sparevilje kan gjøre det mulig.

Oppsparing med beskjedne inntekter

Acem har ingen gigantformue i utlandet. Det dreier seg om møysommelig ervervede eiendommer gjennom 45 år – alt er gjort for å støtte meditasjonsarbeidet – nå og i fremtiden. Acem ble stiftet i 1966. Siden 1970-tallet er det etablert nasjonale organisasjoner som arbeider med Acem-meditasjon i flere land. Ut fra reglene i de enkelte land må organisasjonene være reelt selvstendige. De nasjonale organisasjoner har med egne midler og med støtte fra Acem Norge over tid ervervet seg en leilighet eller et hus i enkelte land for å drive sine aktivitetene der. Disse eiendommene er ikke inntektsbringende. Siden meditasjonsarbeidet går med underskudd, har Acem i Norge også investert i enkelte eiendommer som gir leieinntekter. Overskuddet brukes til å finansiere driften av meditasjonsarbeidet. I mange land kan ikke vanlige folk lære å meditere med mindre prisene er svært moderate. Acem innså tidlig nødvendigheten av å eie egne lokaler fordi de løpende inntektene fra meditasjonsarbeidet ikke ville være tilstrekkelig til å dekke leie i mange tilfeller. En slik strategi har vist seg å være riktig.

Idealistisk arbeid

Acem er en idealistisk organisasjon, og trolig mer idealistisk enn de aller fleste større foreninger. Private utgifter dekkes aldri. Ingen i ledelsen har økonomiske fordeler av deltagelse i organisasjonen. Vanligvis betaler ledere selv sine reiseutgifter og ofte også opphold selv der man leder kurs. Interessen for arbeidet skal være avgjørende; at man rett og slett synes det er et veldig tilfredsstillende fritidsengasjement som gir resultater. Til tross for beskjedne inntekter har man klart å spare nettopp fordi ingen har hatt noen privatøkonomiske fordeler av sitt engasjement.

Ingen i ledelsen i Acem er samfunnstopper med sentrale stillinger i norsk næringsliv. Når Dagbladet navngir en del i Acems ledelse og med store typer kaller dem samfunnstopper, er det en fordreiende journalistikk som havner i karikaturen. Ingen i ledelsen har formuer i utlandet. Det dreier seg om personer med stor interesse for meditasjon, psykologi og filosofi som har valgt å kombinere et yrkesengasjement med en ulønnet innsats for en frivillig organisasjon. Meditasjonsarbeidet forutsetter atskillig kompetanse som gjør det spennende for personer med interesse for kultur og faglige problemstillinger.

Acem - en åpen organisasjon.

Acem er en åpen institusjon, og ingen mystisk organisasjon slik Dagbladet hevder. Regnskap for organisasjonen legges frem på årsmøtet med en grundig redegjørelse for organisasjonens økonomiske stilling. Acem har i alle år hatt regnskap, og i lang tid benyttet statsautorisert revisor selv om det ikke har vært et krav. Myndighetenes gjeldende praksis i Norge for innsendelse av årsregnskap har vært noe uavklart. Regnskapsregisteret har latt bestemmelsen om innsendelsesplikt sove i forhold til foreninger. Derfor har mange foreninger, og større enn Acem, ikke sendt inn regnskaper. Acem sender likevel inn sitt årsregnskap for 2010 .

Dagbladet brukte en hel side på at Acems kurslokaler i Oslo gjennom 30 år, i grunnbøkene står oppført under Citusfondet. Dette fondet var tidligere en mer selvstendig avdeling i Acem. Eiendommen inngår i Acems regnskaper. Dette er verken uvanlig eller kritikkverdig. Acem har heller ikke på noen måte prøvd å skjule verken eierskapet til Sporveisgaten eller eksistensen av Citusfondet. Sporveisgt 37 i Oslo er Acems kurslokaler. Det er plakater og store bannere ut mot gaten med markedsføring av Acem-meditasjon og yoga osv. Dagbladets omtale blir bare merkelig når dette omtales som en hysj-hysj eiendom! Alle som kjører forbi, ser at dette er Acems eiendom.

Dagbladets omtale skyldes manglende innsikt i regnskapsførsel, eller at man igjen skriver mot bedre vitende, og ut fra en uvanlig vilje til å forsøke å lage noe negativt ut av ingenting.

Filosofisk og psykologisk organisasjon for moderne mennesker

Acem har ikke egne konfirmasjoner i noen religiøs forstand. Det er et sentralt kjennetegn ved Acem at organisasjonen ikke er religiøs. Organisasjonen har utarbeidet et overgangsstudium unge mennesker kan bruke som alternativ til tradisjonell konfirmasjon. Det er mer filosofisk og psykologisk orientert enn tilbudet til Human-Etisk Forbund. Studiets innhold fremgår tydelig av boken Livsvalg, Dyade Forlag. Studiet er åpent for alle. Dagbladet har fått tilsendt boken og vet utmerket godt at den er kjemisk renset for mystikk. Det er en spennende bok for moderne og samfunnsengasjert ungdom. Det er igjen mot bedre vitende når Dagbladet fremstiller dette som nærmest religiøst.

Acem har ingen egen begravelse. To ganger har personer bedt sine pårørende om å spørre noen de kjenner i Acem om å tilrettelegge taler mv i forbindelse med sin begravelse. Dette har vært som et alternativ til en vanlig begravelse. Dagbladets fremstilling er nok en gang uriktig.

Lederes Acem-engasjement er godt kjent

Engasjementet til ledere i Acem er godt kjent. Leder for Acem Norge har som del av sin forfatterpresentasjon omtalt sine verv i Acem i en rekke bøker og fagartikler – til dels i større utstrekning enn vanlig i faglig sammenheng. Hans engasjement i Acem har i en årrekke vært svært synlig for kolleger og andre. Det samme gjelder andre ledere i Acem.

Feilene ovenfor er påpekt igjen og igjen overfor Dagbladet, men journalisten har ikke tatt hensyn til opplysningene. I stedet velger han bevisst å skrive fordreiet om organisasjon uten at det er klart hvorfor. I månedsvis har Dagbladet arbeidet med å skaffe negative opplysninger om Acem. En rekke personer har fortalt om samtaler der de skal lokkes til å si noe negativt. To personer fremstår i oppslagene. Begge gikk ut av organisasjonen for nærmere 40 år siden. Den ene bidrar med rykter. Den andre uttaler noe som er helt selvfølgelig, nemlig at organisasjonens ledelse var opptatt av å sikre organisasjonens økonomi. Man innså tidlig at skulle man kunne tilby meditasjonskurs til rimelige priser, måtte organisasjonen forsøke å eie de eiendommer den brukte. Selv en slik organisatorisk ansvarsfølelse forsøkes mistenkeliggjort av Dagbladet.

Nedslitt eiendom på Jeløya

Feilene i Dagbladets reportasje er mange. Et bilde viser Acems sekretariat i Oslo og omtaler det som en leilighet Acem har i London. Leiligheten i London er ikke noe Acem Norge har. Den er eiet av en britisk organisasjon som arbeider for Acem-meditasjon i Storbritannia. Acem Norge har gitt støtte, men har ingen rettigheter til leiligheten.

For å gi inntrykk av ”formuen” til Acem vises et bilde fra en eiendom på Jeløya med tilsynelatende flotte hus. Eiendommen ble kjøpt for snart 30 år siden. Husene er uten vinterisolering og kan bare i begrenset grad brukes om sommeren. Dagbladet har vært der og vet at de bruker bildene på en manipulatorisk måte.

Acem er for ytringsfrihet, men ikke en fordømmelses- og forfølgelsesfrihet når journalisten og redaksjonen vet at sannheten er en annen.

Årsavgift i Acem

Betalt årsavgift til Acem er den enkleste og beste investeringen i egen meditasjonsutvikling, enten du mediterer regelmessig eller sporadisk. 

Ok