Kanskje er du midt i studier eller i ferd med å etablere deg i arbeidslivet. Eller kanskje du har jobbet en stund, og kjenner på slitasje. Hvilken rolle kan yoga spille i hverdagen?
- Yoga er en form for aktiv hvile, forteller yogalærer i Norsk Yoga-skole, Åse Helen Tveitane.
- Yoga er dermed blant de tingene vi selv kan gjøre for at kropp og sinn kan slappe av og få et påfyll av energi.
I likhet med Acem-meditasjon er yogaen som tilbys gjennom Norsk Yoga-skole fri for mystikk. Men det er heller ikke en form for treningsyoga, som man i dag kan finne på treningssentre.
Hør lydinstruksjon fra Norsk Yoga-skole
I Norsk Yoga-skole undervises det som kalles klassisk, meditativ yoga. Og den kan Åse Helen anbefale.
- Yogaen kan sammenliknes med meditasjon, bare at det skjer gjennom fysiske øvelser. Her får du erfaring med å slippe kroppslige spenninger helt. Du kan kjenne deg så avspent at du liksom synker ned i gulvet.
- I øvelsene kan dessuten du få en kontakt innover som gjør at du kan mobilisere uten å stresse unødvendig med det du gjør. Dette er erfaringer som er verdifulle å ha med seg i hverdagen.
Pause fra tankekjøret
Åse Helen prøvde yoga for første gang i tenårene, da storesøsteren hennes tok henne med for å prøve. Skikkelig grepet ble hun imidlertid først da hun ble kjent med Norsk Yoga-skoles yoga, på meditasjonsretretter på Halvorsbøle og Lundsholm.
- Her ble jeg fascinert. Instruksjonene var enkle, men ga meg likevel nye måter å komme nærmere meg selv. I likhet med meditasjonen ga yogaen en pause fra tankekjøret, en måte å lande i meg selv på.
- Jeg lærte å slippe taket i noe i meg selv. Ikke gjennom å flykte, men ved å være til stede i kroppen min slik den er, her og nå, gjennom pust, bevegelse og hvile.
Kropp og sinn
-Jeg er blitt stadig mer bevisst på hvordan kroppen påvirker psyken, forteller hun.
-Tidligere tenkte jeg at psykologien bare sitter i hodet og følelsene, men ikke i den fysiske kroppen. Nå vet jeg at hvis kroppen ikke har det bra, så påvirker det hele meg. Gjennom yoga og meditasjon opplever jeg sterkere hvordan kroppen, tankene og følelsene påvirker hverandre.
- En stiv nakke er ikke nødvendigvis bare en stiv nakke. Den kan være uttrykk for noe mer, noe som stikker dypere og er mer emosjonelt grunnleggende. Yogaen hjelper oss å komme i kontakt med disse emosjonelle lagene av kropp-og-sinn. Her jobber vi inn i vår psykologi fra den fysiske kroppens perspektiv, så å si.
Sammenheng med Acem-meditasjon
Åse Helen peker på hvordan yoga og meditasjon kan utfylle hverandre.
- Hvis jeg gjør yoga før jeg mediterer, opplever jeg at noe slipper taket før jeg setter meg for å meditere. Det kan være kroppslig eller indre uro som blir mindre påtrengende etter yogaøkta. Jeg kommer raskere inn i en dypere avspenning i meditasjonen.
- Så selv om yogaen er en praksis i seg selv, kan den også oppleves som en slags forberedelse til meditasjon?
- Ja. Det er som om jeg blir mer hel når jeg gjør yoga før jeg mediterer. Både kropp og sinn får plass til å være der de er, og til å bli møtt med aksept. Så er det også slik at yogaen løsner litt på de følelsene som liksom sitter i kroppen, i spenningene der. Å meditere i forlengelsen av dette kan virke bearbeidende.
- Det er ikke alltid jeg kjenner at det hjelper med en gang. Men over litt tid er det som om noe som har vært stressende eller vanskelig, slipper taket.
Mer handlekraft
Åse Helen beskriver hvordan hun fort begynner med overtenking, særlig i jobbsammenheng - noe som kan gjøre at hun kan bli passiv.
- Hvis jeg spinner opp i hodet hele tiden, kan det bli som å gå i loop. Og da får jeg liksom ikke gjort noen ting, selv om jeg bruker aldri så mye krefter og kaver i vei.
- Jeg jobber i utdanningssektoren, men i en byråkratisk del som ikke alltid føles meningsfull. Avstanden til det faktiske utdanningsfeltet oppleves som stor. Ikke sjelden lurer jeg på hva jeg egentlig driver med, i jobben min. Når jeg får gjort yoga og meditert, får ikke slike tanker samme grep om bevisstheten min. Jeg får mulighet til å bruke ressursene mine bedre.
Motstand
- Men kan det ikke være utfordrende å opprettholde en regelmessig yogapraksis?
-Det kan jo det. Jeg kjenner ofte på motstand. Det er lett å si at jeg ikke har tid til å gjøre yoga. Det er nesten litt ironisk. For den motstanden handler ofte om at jeg ikke vil kjenne etter. Og det er gjerne da jeg trenger å ta en yogaøkt.
Hvis du sliter med å motivere deg selv til å gjøre yoga, anbefaler Åse Helen å melde seg på yogakurs.
- Da forplikter du deg til å gjøre yoga i hvert fall én gang i uka. Det kan gi en egen rytme i hverdagen å møte de andre regelmessig, å vite at gruppa finnes. Kanskje kan det å gå på kurs hjelpe deg til å prioritere yoga også i det daglige.
Verdien av å dra på yogaretrett
Åse Helen anbefaler også å sjekke ut Acems og Norsk Yoga-skoles retrettilbud.
- På meditasjonsretretter i Acem-meditasjon er yoga en integrert del av programmet. Man kan gjøre yoga både før, under og etter de lengre meditasjonene. For egen del har jeg oppdaget stadig nye nyanser i hvordan kroppen påvirker psyken, på lengre meditasjonsretretter.
- Lange meditasjoner gir større fordypning over tid, og jeg erfarer hvordan jeg kommer borti sider ved meg selv som jeg ikke engang visste at jeg hadde. Å møte dette med ledig metodelydgjentakelse og yoga, gjør at jeg jobber helt konkret med meg selv og mine ‘issues’. Dette har vært med på å endre noe inne i meg, til noe bedre. Jeg har blitt mykere, ikke bare i kroppen, men også i sinnet.
Norsk Yoga-skole arrangerer yogahelger og yogauker på Lundsholm og Halvorsbøle. På disse retrettene er det flere yogaøkter om dagen. Man får god tid til både å lære øvelsene ordentlig, og å slippe seg godt inn i dem.
- Det skjer noe når du gjør mye yoga over tid. På en helge- eller ukesretrett får du virkelig kjenne på effekten. Du får hvilt grundig. Stresset slipper taket, stive muskler mykner og tankekjøret stilner litt. Kanskje får du også noen erkjennelser underveis, som er verdt å ta med seg videre.
Åse Helen trekker også frem kveldsseminarene som en viktig del av yogaretrettene. Her rettes oppmerksomheten mot ulike sider ved det å gjøre yoga, hva det kan bidra med og hvorfor det kan være verdt å bruke tid på.
-Mange sier at det vi snakker om på seminarene stemmer med det de selv opplever i kroppen. For mange gir dette motivasjon til å fortsette å gjøre yoga hjemme.
Yoga for alle
I vårt samfunn er det flere som forbinder yoga med noe mykt og feminint, noe som ikke passer inn i en mer fysisk eller prestasjonsorientert livsstil.
- Jeg har hatt alle slags folk på kurs, også mange menn, forteller Åse Helen.
-Jeg har undervist rockemusikere, småbarnsforeldre, studenter og karriereklatrende mosjonister. Enkelte har vært litt skeptiske. Kanskje har de møtt opp fordi partneren har lokket dem med. Men nesten uten unntak har deltakerne opplevd at yogaen gir dem noe de ikke visste de trengte.
Åse Helen forteller om en mannlig deltaker på yoga sommeruke, som var ivrig syklist. Han var ganske avventende. Men etterhvert som dagene gikk, merket han at yogaen forbedret prestasjonen hans på sykkelen.
Han fikk dypere pust, mer bevegelighet og mindre unødvendig spenning i kroppen.
- Slik jeg så ham gjennom uka strålte han bare mer og mer. Da han dro uttrykte han sterk takknemlighet for utbyttet han fikk gjennom yogaen. Det var fint, samtidig som det ikke overrasket meg. Yoga handler ikke om å bli myk som en ballettdanser, men om å bruke kroppen mer hensiktsmessig.
Bedre bruk av krefter
- Jeg er sikker på at vi alle har godt av å kjenne etter hvor mye vi spenner oss, enten det er bevisst eller ubevisst, og hvordan vi kan lære å slippe der vi ikke behøver å bruke krefter. Den erfaringen gir ikke bare fysisk gevinst, men også mental klarhet.
Flere deltakere har også gitt uttrykk for at yogaen gir dem en type ro de ikke finner andre steder.
- Det er ikke alltid så lett å snakke om, men mange sier at de kjenner seg mer til stede, mer samlet. Og det er jo det yoga handler om: å komme hjem til deg selv, uansett hvem du er.
- Yoga er for alle. Uansett kjønn og alder, og uansett hvilket kroppslig utgangspunkt du har.