ngsite.skip_to_main_content

Skjermavhengig? Her er seks måter meditasjonen kan hjelpe

Skjermavhengig? Her er seks måter meditasjonen kan hjelpe

Hvis litt for mye tid går med til å stirre i skjermen, bør du lese denne artikkelen.

De fleste er i dag oppmerksom på de negative konsekvensene av hyppig skjermbruk. Nyhetssider, sosiale medier og apper er designet for å gjøre oss avhengige. Evnen til konsentrasjon og fokus svekkes. Mye tyder på at overdreven skjermbruk til og med kan gjøre oss mer ensomme.

Her er seks måter daglig meditasjon er en motvekt til de negative konsekvensene av skjermavhengighet.

Oppmerksomhetsøkonomien tilbyr opplevelser, meditasjon vektlegger handling

Oppmerksomhetsøkonomien tilbyr brukerne et kontinuerlig påfyll av noe nytt, spennende og stimulerende. Apper og internettsider gjør brukerne avhengige gjennom kombinasjonen av forventning og uforutsigbarhet. Vi sjekker mailen, facebook eller instagram og får en liten dopaminutskillelse dersom noe nytt og spennende har dukket opp. Vi jakter på en opplevelse.

I meditasjonen derimot ligger ikke verdien i det vi opplever, men i det vi gjør. Kvaliteten på meditasjonen avgjøres av gjentagelsen av metodelyden, ikke om det vi opplever er behagelig, ubehagelig, spennende eller kjedelig. Vi styrker noe annet i oss enn jakten på noe nytt og spennende. Gjennom regelmessig meditasjon finner vi lettere en forankring i oss selv på tross av skiftende sinnsstemninger eller ytre omgivelser.

Algoritmene vil bare trigge deg. Meditasjon bearbeider og integrerer

Algoritmene har en tendens til å vektlegge innhold som vekker indignasjon, sinne, en oss-mot-dem følelse. Se bare på forsiden av dagbladet om du vil ha eksempler. Clickbait-titlene appellererer til det umodne, spekulative, det sensasjonsjagende i oss. Sosiale medier er drevet på samme måte. Det vi klikker på får vi mer av.

I meditasjonen kan vi også bli «trigget», men i der kan vi bearbeide og integrere det emosjonelle materialet. Når vi gjentar metodelyden med ledighet åpner vi for en såkalt aktualiseringsprosess som fører til at uferdig materiale i sinnet kommer til overflaten. Regelmessig meditasjon med ledighet vil føre til at vi møter materiale i spontanstrømmen som utfordrer oss. Ved å fortsette den ledige gjentagelsen kan vi integrere og bearbeide det uferdige i oss.

I oppmerksomhetsøkonomien er vi et bytte for våre egne uferdige følelser. I meditasjonen er det uferdige en ressurs som gir oss mulighet til å nærme det som tidligere har vært utilgjengelig for bearbeidelse.

Evig scrolling vs meditasjonens spontanstrøm

«Infinite scroll» er programmeringsteknikken som gjør det mulig for brukeren å alltid scrolle nedover i en app eller på en nettside uten å stanse. Dette gjør at vi tilbringer mer tid på appen. Oppfinneren Aza Raskin, beklaget offentlig i 2019 for oppfinnelsen. Han er en av flere programmerere som har advart mot samfunnsutviklingen den nye teknologien bidrar til.

Spontanstrømmen i sinnet har en tilsvarende «uendelighetseffekt», den tar aldri slutt, den er alltid i forandring og har alltid noe å fortelle oss. I motsetning til den evige scrollingen på internett, som ganske raskt kan etterlate brukeren med en følelse av tomhet, kan fragmentene i spontanstrømmen forteller deg om dine lengsler, ønsker, men også det du har brukt krefter på å fortrenge. Ved å slippe til spontanstrømmen, kan du frigjøre mer av ditt eget potensiale, bli kjent med egne begrensninger, samtidig som du nærmer deg mer stillhet og ro.

Både skjermbruk og meditasjon endrer vår oppfattelse av tid – men, med vesentlige forskjeller

Skjermbruk og scrolling på diverse apper, kan gi oss en følelse av at tiden går fort. Plutselig har vi brukt 45 minutter, men uten å egentlig sitte igjen med noe. Etter å ha blitt sugd inn i unødvendig skjermbruk, føler vi oss tomme etterpå.

Noen ganger går tiden også raskt i meditasjonen. Da føler vi oss som regel avspente etterpå og har fått et påfyll av energi. Når tiden går sakte i meditasjonen, kan vi tilføre ledighet og forholde oss på nye måter til det i oss som er skaper friksjon.

Her kan du lese mer om hvordan meditasjon endrer tidsoppfattelsen i hjernen.

Skjermbruk med multitasking vs meditasjonens fokus på ledig metodelydgjentagelse

Noen tror at de er gode på «multitasking». Men som regel går multitasking utover kvaliteten på det vi gjør. Som det står på Store Norske Leksikon: «Fordi oppmerksomhet er en begrenset ressurs, vil det å utføre flere oppgaver samtidig generelt medføre redusert prestasjon».

Skjermbruk fører til mer multitasking. Forskning viser for eksempel at om man leser en tekst på skjerm bruker man som regel lenger tid blant annet fordi man trykker på linker underveis. De fleste har opplevd å skulle inn på mailen for å sjekke noe. Den ene impulsen tar den andre og plutselig sitter man med 6-7 faner oppe samtidig og har glemt hva man egentlig var i gang med.

Meditasjonen er en kontrast til dette. I meditasjonen har vi alltid kun én oppgave å utføre. Vi skal gjenta metodelyden med ledighet. Riktignok kan meditasjonen være kompleks. Du forholder deg til strømmen av spontanaktivitet i sinnet og du kan kjenne på flere lag av følelser og impulser. Men selve handlingen er enkel. Dette er viktig å huske når meditasjonen kan føles kaotisk. Det eneste vi skal gjøre er å gjenta metodelyden med ledighet.

Meditasjonen blir dermed en trening i å holde seg til én oppgave av gangen.

Meditasjon setter oss i kontakt med det som faktisk betyr noe for oss

Overdreven skjermbruk kan være en måte å unngå det vanskelige i oss selv. Det kan føles menigsfullt i øyeblikket, men på lengre sikt gir det lite. I stedet for å rette oppmerksomheten innover og kjenne etter hva i livet som faktisk er viktig, hvilke relasjoner og oppgaver som trenger oppmerksomhet, gir skjermbruken en følelse av falsk mening. Det er en fellesmenneskelig tendens å ty til distraksjoner for å dekke over vanskelige impulser og følelser.

Meditasjonen dekker ikke over. Meditasjonen konfronterer. Riktignok på en mild måte, men når vi mediterer møter vi eksistensen med åpne øyne. Da kjenner vi lettere hvor skoen trykker, hva som har gått inn på oss, av både godt og vondt.I meditasjonen lar vi vårt ubevisste få sette agendaen. Spontanstrømmen i sinnet lyver ikke.

Der skjermbruken gjør oss mer åpen for innflytelse fra markedskreftene, gjør meditasjonen oss mer åpen for innflytelse fra egen kreativitet, intuisjon og samvittighet.