TV-serie: Shtisel

Ultraortodoks kjærlighet: TV-serien Shtisel har blitt en enorm og uventet global suksess, også i jødiske miljøer.

En ung mann er forelsket, men må forholde seg til «matchmakere» med andre planer. Faren, yeshivalæreren, er selv på leting, men senior synes mer fengslet av matrettene de mulige partnerne tilbyr enn av kvinnene selv. Datterens ektemann har stukket til Argentina med elskerinnen. Hun sitter igjen med 5 barn og pengeproblemer. Hennes datter igjen sniker seg til å lese Anna Karenina, som strengt tatt ikke er godkjent litteratur.

Shtisel er en serie fra det ultraortodokse Haredim-miljøet i Jerusalem. Karakterene er menn med svarte hatter og sidelokker, kvinnene har parykker og lange kåper. Man ber til måltidene, mumler bønner når man går inn i et rom, spiser kosher og følger sabbaten. Og alle er sterkt religiøse.

Denne serien gir et innblikk i en annerledes kultur, men skildrer samtidig strukturer, personer og liv som er universelle og som vi kjenner oss godt igjen i. Forskjeller er det: Det er arrangerte ekteskap som gjelder, skal man date så foregår det i hotellobbyer hvor ærbarheten ivaretas. Vi er fjernt fra vårt samfunn der partnerskifte og sex ordnes med et sveip på telefonen.

Samtidig knaker det noe i sammenføyningene. Sønnen Akiva vil helst bli kunstner, men faren avfeier ambisjonene med at det er ikke-jødiske påfunn. Akiva er forelsket i en ti år eldre dobbel enke, det blir ikke akseptert.

Samfunnet utenfor setter press på dette miljøet som kjemper for å bevare sin egenart. Det er interessante karakterer, og vi tror på deres dilemmaer og kamper.

Shtisel har blitt en enorm og uventet global suksess, også i jødiske miljøer.

Den israelske serien tegner et sympatisk bilde av et miljø og av mennesker med «vanlige» problemer sterkt forankret i religiøsitet og tradisjoner. Karakterene ønsker seg i liten grad ut av det ortodokse selv om de strever. Shtisel gir et positivt og alternativt blikk på livsløsninger som er annerledes enn storsamfunnets, uten å romantisere.

Her er det bare å hive seg på og utforske denne levende og interessante serien. 3 sesonger ligger på Netflix, flere er planlagt.

Ok