– om livet etter at skuddene har stilnet
En historie om to baskiske familier i skyggen av den væpnede konflikten mellom den spanske stat og separatistorganisasjonen ETA.
Serien viser hvordan høye idealer om frihet og selvbestemmelse ender i vold, fiendskap mellom gamle venner og ødelagte liv.
ETA var en geriljabevegelse som i perioden 1968-2010 tok livet av over 800 mennesker, derav mer enn 350 sivile, og såret tusener i en kamp for å frigjøre Baskerland.
Kjernen i Patria er to familier som er nære venner men som havner på hver side av striden. Dette fører til fiendskap, utfrysing, drap og familier som rives i stykker.
To kvinner, en gang nære venninner, er i sentrum. Den ene mister ektefellen, en anstendig mann som ikke vil la seg utpresse av geriljaen. Den andre kvinnen er mor til en som kan være involvert i drapet. Vi beveger oss mellom tidspunktet for geriljakrigen og nåtiden. Vi ser scenen der mannen drepes fra ulike perspektiver. Det har skjedd lite emosjonell reparasjon nå årtier etter og det er bitterhet på alle sider.
I nåtid vender enken, som nærmer seg slutten av livet, tilbake til byen hun ble presset ut av. Hun vil finne ut hva som skjedde og hvem som likviderte ektemannen. Sårene i byen er ikke helet. Livet går videre men smerten er ikke blitt mindre.
Historier som denne fokuserer ofte på action og krigshandlinger. Her er det familiene og de gjenlevendes situasjon det handler om.
Dette må være krevende å se på for baskere, og for spanjoler generelt. Serien, og romanen som ligger til grunn, har fått enorm oppmerksomhet. Samtidig er det noe universelt i historien for alle samfunn som har opplevd krig.
Det er krevende materiale dette, men det er bevegende å se denne historien. Patria er en ambisiøs og modig fortelling. Karakterene og deres situasjon og følelser er i fokus. Det kler historien svært godt.
Serien kan sees på HBONordic
Folke Gravklev