TV-serie: Mo

Vittig og bittersøt  TV-serie om å stå i spagat mellom ulke kulturer

Her kommer en av årets morsomste og varmeste komedier (eller dramedier, om du vil - humor og drama i samme serie).

Den handler om Mo, palestiner født i Kuwait som sammen med familien flyktet til Houston, Texas under Gulfkrigen. Etter mange år er oppholdstillatelsen fremdeles ikke i orden. Familiens økonomi er ikke god.

Mo klorer seg fast og prøver seg på alle mulige tilfeldige jobber. Få minutter ut i første episode får han sparken fra elektronikkbutikken han jobber i (eieren er redd for at myndighetene skal finne en arbeider uten arbeidstillatelse).

Mo prøver seg som DJ i en strippeklubb, får sparken også her. Etter hvert blir det til å selge fake sko og vesker fra bagasjerommet fra den  slitne  bilen på p-plassen utenfor kjøpesenteret.

Texas

Livet nederst på rangstigen i Texas er ikke så enkelt. Det er ikke mangel på situasjoner. Utenfor kjøpesenteret blir Mo skutt av en våpenglad amerikaner. Det blir bare et streifskudd, men Mo må unngå å havne på akutten, han har ikke penger til å gjøre opp for seg.

Moren er sjokkert, men mest av alt fordi hun oppdager at Mo har en tatovering han har gjemt for henne. Familien kjemper for å få varig opphold, men kvernen maler langsomt for å si det mildt.

Etter 22 år er faren for å bli kastet ut fremdeles akutt. Kunnskapen om Midt-Østen er tydeligvis ikke stor i Texas, og få skjønner forskjellen på Palestina og Pakistan. 

Selvbiografisk

Familien er tett knyttet sammen (faren er riktignok død, torturert i Kuwait), broren er på autistspekteret,  glad i katter  og  en trivelig kar, moren en smule overbeskyttende men velmenende. Mos kjæreste, meksikanske Maria, er katolikk, og det skaper forviklinger i den muslimske familien.

Skuespillerne fungerer godt. Mo Amer, som spiller Mo, er en kjent amerikansk standup comedian, og serien er delvis selvbiografisk. Mo er en bamse av en mann, med varme, en som gjerne vil ordne opp for familie og venner men ofte mislykkes. Han er uslitelig  optimist, men et hissig temperament gjør ikke tilværelsen enkel.

Lite moraliserende

Serien er virkelig morsom. Den har også anstrøk av alvor (som god humor ofte har). Temaer som palestinernes skjebne, rase, religion, kjærlighet, identitet, plikt kontra begjær, og den økende avstanden mellom dem som har og dem som ikke har - (og hva det gjør med relasjonen mellom mennesker) vever seg inn i historien. Poengene presenteres uten å være moraliserende. 

Velskrevet og original

Mo er velskrevet og original, det er befriende i en tid der så mange serier virker sjablongpreget og til forveksling lik hverandre.

Fremfor alt er dette vittig og riktig severdig. Sesong 2 er rundt hjørnet, og vi er gjerne med videre.

Serien ser du på Netflix. 

Ok