TV-serie: 4 Blocks

Realistisk gangsterdrama fra Berlins fattigområder.

Gullstandarden for mafia-og gangsterserier er Sopranos om gangsterklanen fra New Jersey og den dyktige men psykologisk ustabile mafiabossen Tony Soprano.

Den tyske serien 4 Blocks er også en klassisk mafiahistorie. Den handler om rivaliseringen mellom mafiosoen Tony Hamadi (fornavnet ikke tilfeldig?) og hans bror Abbas, om kamp på liv og død om kriminelle inntektskilder, forræderi i egne rekker, lengsel etter å bli en respektert og lovlydig borger og lojalitet til familien. Et hovedtema er at hovedpersonen Tony prøver å komme seg over på rett side av loven og redde familielivet, men innhentes av sine gjerninger gang på gang.

4 Blocks er en realistisk og velspilt serie om integrasjon av innvandrere, fattige som presses ut fra nabolag i Berlin og kampen om herredømmet i Neukölln mellom gjenger fra Midt-Østen. Spillet er glimrende og fremdriften i historien er det lite å si på.

Bakteppet er innvandrerne som kom til Tyskland etter borgerkrigen i Libanon i 1975. Fremdeles har mange av dem bare midlertidig opphold og kan ikke drive lovlig forretningsvirksomhet, og de har problemer på arbeidsmarkedet. Mange havnet i kriminaliteten.

4 Blocks skildrer en brutal verden der kampen om kontroll spiller over i ukontrollert vold, svik og ødelagte liv. Politiet er dels inkompetente, dels korrupte. Serien er befriende troverdig. Lydbildet er helt u-tysk med gangsta-rap og libanesisk populærmusikk. Sammenlignet med forbildet Sopranos er 4 Blocks svak på psykologisk flertydighet, men god på troverdighet og hvor håpløst det er å komme seg ut av den kriminelle hengemyra.

4 Blocks er noe helt nytt for tysk tv med ærlig beskrivelse av virkeligheten i tyske fattigkvarterer, og er uten tvil den mest innflytelsesrike serien som har kommet fra Tyskland i de senere år. Du ser den på HBO.

Her finner du flere anbefalinger fra kurslærer og NRK-veteran Folke Gravklev

Ok