Serie: Reservation dogs

Morsom og varm serie om å vokse opp i indianer-reservater.

Mange miljøer og grupper har vært marginalisert i film og TV-industrien. Det blåser en vind for å øke representasjonen i kulturen. Og når slike anstrengelser foregår på kunstneriske premisser så kan resultatet bli spennende og utvide verdensbildet for oss som sitter i sofaen.

Reservation Dogs er en søt, varm, litt trist komiserie om fire ungdommer som vokser opp i et reservat for Seminole-stammen dypt inne i Oklahoma. Det er fire i gjengen, men egentlig fem, for de mistet kameraten sin for et år siden, og de har ikke klart å legge tapet ak seg.

Et annet sted

Så hva holder ungdommer på med i et heller fattigslig reservat? Vel, ikke mye mer enn de finner på selv. Drømmen er å komme seg vekk , aller helst til California. Men penger er det lite av. Våre fire helter må slå seg på småkriminalitet for å finansiere drømmene. Her er landsbyens politimann naturligvis en mulig trussel, men han er så ivrig på å oppdatere seg på tidens konspirasjonsteorier at han i liten grad får fulgt med på hva som skjer rundt ørene på han. Den største faren ligger i en gjeng fra «indianer-mafien». Det er rivaler som riktignok kan banke opp vår gjeng, men egentlig likevel ikke er så farlige.

Dette er blitt en utrolig sjarmerende serie, og den er skapt og spilt av folk fra dette stammemiljøet selv. Casten er blendende god. Det minner oss om at talent kan man finne overalt, og at filmindustrien trolig ser for smalt når de velger skuespillere til roller.

Livet er stusslig og lettere patetisk i reservatet. Narkotika, familier som sliter med sosial oppløsning, fattigdom og kronisk pengemangel, kjedsomhet og manglende muligheter, magi og tradisjoner. Alt dette er bakteppet for våre fire venner. Men på ungdommers vis tar de ikke vanskelighetene så mye innover seg, de holder på med sitt. Og det kryr av komiske situasjoner. Her går det i kamp om territorier, mageproblemer etter for mye chilli i maten, forviklinger med salg av stjålne varer til landsbyens kriminelle skraphandler, forsvunne fedre med oppblåste selvbilder og så videre.

Rikt miljø

Reservation Dogs er en historie om å vokse opp, eller coming of age som det også heter. Flotte, sterke skuespillere løfter dette til en triumf. Serien viser et langt mer rikt og interessant miljø enn steroptypiene vi vanligvis knytter til disse miljøene.

I horisonten ligger drømmen om å komme seg vekk til Californias sol der mulighetene skal åpne seg opp for ungdommene fra reservatet. Kommer de dit? Vi får se.

Serien ser du på Disney Plus.

Ok