Musikk: Ali Farka Touré & Toumani Diabeté

«Et viktig møte i riket ved månens hjerte,» heter det seg om denne musikken. Hva betyr det?

«Jeg trenger ikke å øve med Toumani. Jeg øver aldri når det kommer til musikk, for inspirasjonen vil komme til meg i riktig øyeblikk. Jeg vet hva jeg gjør, jeg vet hva jeg vil. Musikken er en del av kroppen min, og får ånden min til å vokse»

Dette er ordene til Ali Farka Touré bruker for å beskrive musikken på platen In the heart of the moon», med gitaristen Touré og Kora-spilleren (Kora – et tradisjonelt afrikansk strengeinstrument – en luttlignende harpe) Toumani Diabeté.

Platen består av musikk fra Mali, der begge musikerne kommer fra. Musikken er i hovedsak fra 50-60 tallet, komponert i tiden rundt Mali’s selvstendighet i 1960. Gitaren, et instrument som kunne etterligne de lokale instrumentene, ble brukt i en særpreget akustisk finger-plukking stil. En lettere og mer moderne versjon enn den tradisjonelle musikken, som ble kalt Jamana Kura – En ny tid.

Når jeg setter på denne platen, faller mitt indre til ro. Denne musikken er ikke slik at jeg kan sitte utenfor den og lytte til den, den tar meg inn, og jeg er til stede i den. Den tar meg avgårde, og tiden går. Og selv om melodiene er forskjellige, er jeg på samme sted hele tiden. Det akustiske samspillet og melodiene er fantastisk, uten at det er noe blendende og briljerende – de bare avdekker melodiene og slipper oss inn i dem.

Musikerne, Touré og Diabeté, hadde før denne platen ble spilt inn, spilt i ca. tre timer sammen, over mange år. Allikevel høres det ut som de har spilt sammen et helt liv. Toumani forteller om det som skjedde da de satte opp et mobilt lydstudio i et konferanserom på toppen av Hotel Mandé, med utsikt over Niger-elven: «Ali kom inn på hotellet og tok opp gitaren. Jeg sa til ham – vi må øve. Han svarte: Nei Toumani, vi prøver å arbeide sammen på den naturlige måten. Det blir ingen problemer. Han tok opp gitaren, jeg hadde min kora. Vi spilte noen toner, valgte en toneart, og så startet vi.»

Dette er musikk som blir til i møtet mellom sjeler, ikke mellom instrumenter. God lytting

Ok