Life hacks fra Acems eiendomsforvalter: Rense sluk, smøre hengsler og fikse kjøleskapet

Ikke så galt at det ikke er godt for noe i disse tider hvor mange av oss er tvunget til mere hjemmeliv enn vi er vant til.

Noe av den ekstra tiden du nå tilbringer hjemme kan du jo bruke til å ta tak i oppgaver du ellers utsetter, nedprioriterer eller ikke har tenkt på i det hele tatt.

Fristende å lage en smørbrødliste med muligheter for hjemmeinnsats fremover:

- Rense sluk på badet og tømme vannlåsen under vasken.

- Smøre vindus- og dørhengsler og lukkemekanismene på disse.

- Rense utløpsfilteret i oppvaskmaskinen og vaskemaskinen

- Rengjøre bak kjøleskapet, oppå kompressoren og støvsuge kjøleribbene bakpå skapet, her er det fint å bruke støvsuger med kost å få vekk det tynne støvet som kanskje har ligget der i årevis og hemmet skapets helse. Samtidig ok å stake opp den lille kanalen for automatisk avriming bak i skapet, den som går ned til kompressoren og som ofte går tett. (Beskrevet i tidligere Acemmagasin).

- Og hva med rett og slett å avrime både fryser og kjøleskap? Og dessuten få ryddet opp her og kanskje få litt oversikt over hva du har på lager.  Kan jo være flott nå å spise seg nedover i fryseren å slippe noen turer til i butikken? Men dette med å tømme fryseren kan kanskje oppleves som en utfordring for hvor skal du gjøre av innholdet mens isen tiner ned?

Mitt forslag er ganske enkelt å pakke ned i pappesker sette oppå et teppe eller en campingmadrass og legge over noen dyner og tepper. Pakk godt rundt.  Da holder varene kulden i mange timer. 

Men husk at du ikke må være utålmodig når du avrimer. Hvis du går løs på isen med verktøy eller metalredskaper skal det veldig lite til før du skader den myke aluminiumen i kjøleribber på vegger i både fryser og kjøleskap og det er lett å lage hull i rørene for kjølemedier. I så fall lekker gassen i skap eller fryser ut og alt slutter å virke og det er umulig å reparere. Så da går skapet rett på kildesorteringen.

Så gi deg god tid og legg godt med håndklær eller kluter rundt skapet for å fange opp smeltevann på avveie. Jeg setter inn en stekeovns panne for å fange opp vannet. Har du en liten vifteovn kan du gjerne bruke denne for å spide opp nedsmeltingen eller sett inn en bøtte eller bolle med varmt vann.

Frysebokser har også en liten propp i bunnen du kan trekke ut for å tappe ut vannet.

Spennende også å trekke frem komfyren og sjekke tilstanden bak denne. De områdene du ikke ser tenker du ofte ikke på og mange får ofte en ganske stor overraskelse når de sjekker miljøet her.

Og så kanskje avslutte med en vinduspuss?

Av Morten Helsing

Ok