Film: Hvit tiger

Indiske skjebner i et hardt samfunn. Spennende, vital og episk filmfortelling på Netflix.

Å se filmen Hvit Tiger er ikke en dårlig måte å bruke en coronakveld. Her er et spennende krimplott mot et fargerikt bakteppe av sosial urettferdighet og møter med kastevesenets tapere.

Balram er en begavet fattiggutt fra landsbyen Laxmangarh et sted langs Ganges. Lærerne oppdager Balrams talent og vil bidra til utdannelse. Så dør Balrams far, rickshawkjøreren, av tuberkulose. Balrams skolepenger går med til søsterens medgift. Guttens skjebne ser ut til å bli selger i familiens usle teashop. Men Balram har drømmer. Han ser seg som en hvit tiger, et fenomen som bare dukker opp en gang i en generasjon. Indias fattige er som en flokk kyllinger i bur, tenker Balram: Andre kyllinger i buret plukkes for slakting en etter en, men kyllingene i buret er lammet og passive og godtar sin skjebne. Og slik Balram ser det er det egentlig bare to kaster i India: De som har og de som ikke har.

Balram gir seg ut i verden og klarer å bli sjåfør i storbyen for en rik familie. Gutten er sosialt dyktig og legger an en underkastende og selvutslettende stil. Dette virker godt på den korrupte vertsfamilien som utnytter han grovt. Men Balram er også kynisk og vet å gripe sjansen når den byr seg.

Hvit Tiger har et sosialt perspektiv på India. Du har kanskje sett filmen Slumdog Millionaire, om fattiggutten som vant quiz-show på tv? Dette er Slumdogs fetter-film. Men Hvit Tiger er ikke en Askepotthistorie, her er mer av Dostoyevskis Forbrytelse og Straff. For filmen tar en mørk vending. Vertsfamilien ofrer Balram for å redde en av sine egne som har kjørt i hjel et barn. Balram parerer og kommer seg unna med penger nok til å starte på nytt, men med blod på hendene. Underveis ofrer han også sin egen familie hjemme i landsbyen. De må betale prisen og møter vertsfamiliens hevn.

Dette er en episk historie med strålende spill. Adarsh Ghourav, som spiller Balram, er med hele seg fattiggutten som må underkaste seg for å klare seg. Men han har også andre spennende uttrykk å ty til når historien tar en mørkere vending, og han kan snu på sekundet.

Hvit tiger er et eksempel på spennende og vital indisk film.

Du kan se Hvit Tiger på Netflix.

Ok