Film: First man

Romfartshistorie. Selvkontroll og mangel på emosjonell intelligens.

Kennedyfamilien og astronautene på 1960 og 70tallet er det nærmeste du kommer kongelighet i USA.

Filmen First Man handler om den fremste av astronautene, Neil Armstrong, det første mennesket til å sette sin fot på månen. Og det var et verdensberømt øyeblikk da han gikk stigen ned fra romkapselen i 1969, og sa: «A small step for a man, a giant leap for mankind». Hele verden fulgte med, og USA og Armstrong ble enormt beundret.

Hvem var denne mannen? Det prøver filmen First Man (spennende regissert av Damien Chazelle (LaLaLand, Whiplash)) å gi noen svar på.

Gåtefull

Filmen er primært en karakterstudie av en gåtefull mann, spilt av en tilbakeholdt og underspillende Ryan Gosling, perfekt i rollen som Neil Armstrong.   Armstrong var en kompetitiv testflyger og en dyktig ingeniør som ble hyrt til forløperen til månelandingsprosjektet Apollo,  Geminiprosjektet. Armstrong og kona, som spilles av Claire Foy som får mye ut av en ellers flat rolle, mistet sin 2 år gamle datter av kreft i 1962. Kan det fortelle noe om Armstrongs psykologi? For han var en mann med solid selvkontroll, men manglet det man ikke hadde hørt om på 1960 tallet, emosjonell intelligens. Han fremstår som en kald fisk. Kona presser Armstrong til å fortelle sønnene at pappa kanskje ikke kommer tilbake fra den risikable måneferden. Det takler han omtrent som en pressekonferanse, og slutter med spørsmålet: Er det flere spørsmål? Men en liten scene der han gjemmer den døde datterens armbånd dypt i en skuff peker på at her er det mye uhåndtert sorg.

Manglende følelsesliv

Armstrongs manglende kontakt med følelseslivet var vel også forutsetningen for hans suksess. Under det største press man kan tenke seg, nedstigningen til månen, var han kald og rolig som en robot, og det sies at han hadde litt over vanlig hvilepuls.

Mange liv gikk tapt under opptakten til månelandingen, 5 astronauter mistet livet. Dette gikk hardt inn på det lille astronautmiljøet, men arbeidet gikk videre. Den gigantiske bragden med månelandingen skyldtes amerikansk ingeniørkompetanse, men også i stor grad ambisjoner, sterk vilje og utholdenhet. 

Blendende

Visuelt er filmen tidvis blendende. Særlig scenene fra månen er imponerende, og bør nok helst nytes på kino.

First Man er en av fjorårets aller beste filmer.

Ok