Film: Dagen i morgen

L'avenir viser mesterlig hva som skjer når teppet rives vekk fra under føttene på en kvinne som lever mer med hodet enn med følelsene.

Dagen i Morgen (L´Avenir) med Isabelle Huppert i hovedrollen er regissøren Eva Hanssen-Løve´s femte film. Den danske registjernen har gjort seg kjent for å lage gode filmer om vanskelige, intime forhold – som i All is Forgiven om et vanskelig samlivsbrudd eller Father of my children om en ektemanns selvmord. 

Dagen i morgen spiller Huppert en filosofiprofessor, Nathalie Chazaux, en kjent intellektuell universitets-lærer og fagbokforfatter. Hennes ektemann gjennom 25 år er også filosof og intellektuell. De har to barn og et flott landsted i Bretagne.

Et behagelig, interessant og misunnelsesverdig liv, vil mange si. Men Nathalies liv faller brått fra hverandre. Mannen går fra henne til fordel for et yngre eksemplar samtidig med at barna flytter ut av redet. Nathalies mor er i en nedadgående spiral med utagerende oppførsel, trusler om selvmord og kontinuerlige telefoner til Nathalie hele døgnet. På den profesjonelle fronten er det også problemer, da yngre forlagsfolk dumper Nathalies bokserie til fordel for mer markedstilpassede forfattere. 

«Jeg trodde du ville elske meg bestandig», sier hun til ektemannen, men setter seg likevel ikke til å se i veggen. Hun lever sitt liv mer gjennom tanken enn følelsene. Regissørens foreldre er også filosofilærere, og filmen kan ses som en diskret kritikk av en rent filosofisk tilnærming til livet. Når Nathalies mor dør, leser Nathalie fra Pascal´s bok Pensées i begravelsen, men legger ikke til noe om sin egen følelsesmessige tilknytning til sin mor. Det blir hult og utilstrekkelig. 

Men Nathalie viker ikke unna sin skjebne. Hennes forhold til barna er godt og hun tar opp kontakten med en mannlig yngre tidligere student. Livet byr på nye muligheter, og samtidig må Nathalie se en kommende alderdom i møte, kanskje alene. Det er mye å forholde seg til, og Isabelle Huppert skildrer det vanskelige emosjonelle landskapet fremragende og med mange lag samtidig. Her har vi en verdensstjerne!

Ok