Spesialbygget hus for lange meditasjoner: - Her finner du stillheten

På Acems retrettsenter Lundsholm står et avansert nybygg klart med 29 rom spesialbygget for meditasjon. Det åpner muligheten for et helt nytt og spennende retrett-konsept.

– Det er en glede å kunne invitere til et kraftig oppgradert retrettsenter her i Sverige, sier Thor Udenæs, som har styrt økonomien i den krevende utbyggingen. – Dette huset befester Lundsholms rolle som Acems internasjonale fordypelsessenter. Her kan du erfare dybden i meditasjonsprosessen – i fantastiske naturomgivelser.

Lundsholm ligger vakkert til på et nes ved innsjøen Mangen, dypt i de Värmlandske skoger. Nybygget, som har fått navnet Sjögården, er plassert tett ved vannet, og fra rommene kan du følge innsjøens skiftende uttrykk gjennom dagen og årstidene.

- Folk syns det er utrolig vakkert å gå i dette landskapet, forteller Thor. - Det er stille, med mye løvskog ned mot vannet, god utsikt, enormt rikt fugleliv. Fra den nyanlagte turstien rundt eiendommen får du masse inntrykk. Går man begge veier og dermed oppleve den rolige naturen fra flere vinkler, dreier det seg om en tur på hele tre kilometer. Det anger av blomster og trær, og ikke minst er det mye fuglesang. Vi har mange ulike arter, også større vadefugler, traner som kommer. Det er en veldig meditativ sti. Det ligger ingen hus i nærheten, så man går litt for seg selv.

Meningsfullt

– Det kjennes meningsfullt være med på å bygge for Acems fremtid, og et hus som kanskje kan stå der i hundre år, sier Thor. Han er utdannet økonom, og erfaringen fra finansbransjen kom godt med i byggeprosessen. – Et prosjekt av denne størrelsen er kanskje ikke det alle forbinder med en rolig pensjonisttilværelse, smiler han.

Gjennom tett oppfølging, en dyktig lokal entreprenør og ved å gjøre mye selv, har kvadratmeterprisen på nybygget endt langt under snittet for nybygg i Sverige. - Det sto opprinnelig en samling småhytter på tomten der Sjögården ligger, forteller Thor. - De ble gitt bort lokalt, mot at folk kom og hentet dem selv. Hvis du går eller sykler rundt Mangen, ser du dem rundt om hele sjøen. Dette er et eksempel på den tanken som har fulgt oss hele veien i prosjektet: Gjenbruk og smarte løsninger, med kvaliteten i fokus.

Utfordringer

Når Acem-magasinet snakker med byggekomiteen, er de i gang med de siste forberedelsene før kommunens befaring for ferdigattesten. Åpningen av det nye bygget har blitt ett år forsinket. - Det har vært frustrerende med alle forsinkelsene, innrømmer Morten Juell. Han forteller at alle byggemøtene det siste halvåret har foregått via zoom. - Vi hadde rutiner på å dra til Lundsholm hver 14. dag for å følge opp. Men koronaen gjorde at vi ikke kunne reise.

Pandemien skapte også problemer for mannskapene. - En stor del av byggeteamet kom fra Latvia og Litauen, og vi klarte ikke å holde den planlagte fremdriften. I tillegg er dette et svært avansert teknisk bygg, og de svenske brannkravene er heller ikke til å spøke med. Likevel regner vi med at vi får godkjenningen, slik at vi kan gjennomføre åpningen som planlagt.

Grundig og moderne

For at dette skal bli et godt sted å meditere for fremtidige generasjoner, har de tekniske sidene av bygget fått mye fokus. Det begynte med grunnarbeidene. - Vi gjorde først en geoteknisk undersøkelse, boret ned, og fant ut at Lundsholm ligger på en morene. Ikke leire, men stein, og derfor velegnet til å bygge på.

- Sålen er støpt i betong. Der er det lagt ned rør, kabler og ledninger som skal inn i huset. Huskroppen er plassert oppå den, og ble forhåndsbygget i Finland. Den kom med fire trailere: Vegger, takstoler og takstein.

- Det møysommelige arbeidet begynte etter at skallet var på plass, fortsetter Morten. - Det innvendige har tatt svært mye tid. Alle innervegger og alle tekniske installasjoner. Maling, legge gulvbelegg. 29 baderom og to ekstra toaletter. 31 våtrom totalt. Det er det dyreste i huset. Vannføringer er kompliserte, med vannbåren gulvvarme i alle rom. Vi har også isolert vann- og avløpsrørene, så det ikke blir unødvendig lyd.

Spesielt godt egnet

- Det er spennende for meg som har vært aktiv i byggebransjen i førti år å kunne bidra med så engasjerende oppgaver i pensjonisttilværelsen. Vi har fått et bygg som egner seg spesielt godt for meditasjon. Både er det stille, med god akustikk og gode materialer. Det er kraftig støydempet så du kan sitte skjermet i din egen sfære som du vil.

Det er tredje gang Acem spesialbygger for meditasjon, og erfaringene fra de to foregående prosjektene har vært svært nyttige. - Når det gjelder lydisolasjon har vi hatt et ekstremt fokus på detaljer. Veggene har doble gipslag med luft mellom. Etasjeskillerne er av betong. Trappen er i den harde tresorten ask, så den ikke skal knirke. Gulvbeleggene er av linoleum, et naturmateriale, med ekstra matter under. Dette må da være et av verdens mest meditasjons-tilpassede bygg, spekulerer Morten med et smil.

Egeninnsats sparer

- Dette er ikke en byggekomite som sitter og synser, forteller Morten Helsing, Acems eiendomsforvalter gjennom femti år. - Mye arbeid gjør vi selv, og har tatt tak i oppgaver som for eksempel nøkkelsystemet, branntrapper og opplegget for elbil-ladning. Både det å regne ut og finne løsninger sammen med leverandører, og det å gjøre konkret fysisk arbeid på stedet.

Morten skulle etter planen gå av med pensjon i fjor høst, men det ble det ikke noe av på grunn av nybygget. - Vi har montert svært mange låser og tekniske dupeditter. Vi gjør en del som sparer oss for penger, og dessuten mye rengjørings- og kontrollarbeid. Vi går for eksempel gjennom etter at gulvleggerne er ferdige og ser på feil og mangler på baderomsbelegg og gulvbelegg i hele bygget. Så lager vi en detaljert liste slik at leverandøren kan komme tilbake og utbedre.

- Vi hadde også dugnad i fjor høst. En gjeng holdt på i tre-fire dager. Vi malte huset utvendig, malte vinduer, fuget alle vinduskarmene – et arbeid som førte til at flere av oss mistet huden på tuppen av pekefingeren. Det er pirkearbeid som det er greit at entreprenøren ikke bruker folk til 550 kroner timen å gjøre.

Miljøvennlig

Hele Lundsholms oppvarming er basert på jordvarme, og i tillegg er det installert luftvarmepumper. - Noen tyskere som var på retrett ble veldig imponert da vi sa vi hadde jordvarme og var fri for fossile brennstoff. I Tyskland er det mye kullkraft og naturgass. De var overraskende opptatt av det. Det blåser ikke nok for vindkraft her. Solpaneler kunne vi hatt, men vi valgte jordvarme på grunn av de store åkerområdene der vi har lagt ned tre kilometer kabel. Landskapet dikterte valget av energikilde.

- Det skal blir veldig godt å meditere i dette huset. Slik jeg ser det, jobber vi for Acems fremtid. Det handler om å gi en mulighet til å ha et unikt retrettsted som fungerer gjennom hele året. Som har en meditativ natur rundt seg, og som har et bygg med nærmest en meditativ stillhet – bygget etter prinsippet om at du skal kunne høre knappenålen mot gulvet. Ingen dur, ingen støy. Gode vinduer holder også utestøyen unna.

Lokal mester

- Da vi kastet ut oljefyren og gravde ned jordvarmen kom vi i kontakt med den lokale entreprenøren Gunnar Arvidsson. Vi forsto fort at han hadde teknisk kunnskap på et høyt nivå, og han var det naturlige valget når vi skulle bygge nytt.

– Det har fungert veldig bra, og vi kan ikke få gitt nok ros til Gunnar. Han er svært opptatt av at det skal bli slik vi vil ha det, med fokus på å møte våre behov med hensyn til lydisolering, estetikk, fargevalg, og ikke minst uteområdene.

Uteområder

- I hellingen ned mot Sjögården har han gravd frem en vakker gammel steinmur. Den har fått selskap av en ny, og det har blitt sådd sådd gress. På sjøsiden har alle rommene fått bra utsikt mot vannet, fra begge etasjer.

- Gunnar er opptatt av at det skal bli pent rundt her. Han er en altmuligmann som trakterer alt fra gravemaskin til strøm og datakabler og automatikk. Han er et unikum som gjør det meste, er født optimist, og har hele tiden trodd han blir ferdig mye tidligere enn mulig, sier Morten og smiler.

Behagelig interiør

- Jeg er imponert over Gunnar og hans blikk for detaljer, sier Margareta Udenæs – Han kan se at det ikke er malt tilstrekkelig på vinduskarm, eller at gardinene er sydd slik at det hvite i stangen synes. Og da må det jo rettes opp.

Margareta er pensjonert professor i farmakologi og har styrt prosessen rundt innredning og estetikk sammen med et team bestående av blant annet arkitekter og kunstnere.

- Så etter at Gunnar gjorde oss oppmerksomme på at stangen syntes, er vi i gang med å sy om gardinene i 29 rom. Det blir 58 gardinlengder totalt. Det er faktisk litt hyggelig og gøy også. Vi får brukt mange forskjellige evner og får bidratt til å skape et vakkert kurssted.

Langsiktig

Forrige gang det ble bygget nytt på Lundsholm, var i 2003. Da ble huset som nå heter Ängsgården oppført, med soverom og forelesningssal. - Den gangen valgte vi farger som gikk raskt av mote. Denne gangen har vi vært oppmerksomme på alt fra gulv og vegger, lamper, stolstoff og innredning – at det skal være harmonisk og meditativt. Det går i grått-beige, og rustfarget. Indirekte har vi lært av Ängsgården at man skal ha lengre perspektiv. Det vi nå har valgt blir også umoderne, men vi har holdt oss til rolige farger.

Omsorgen for Lundsholm gir seg også uttrykk i spesiallagede dørskilt, planer om nøkkelholdere i lokalt trevirke, grupperom oppkalt etter lokal flora og områdekart med matchende botaniske illustrasjoner. Og i forlengelsen av det lokale snittet, peker hun på at møblene og innredningen er laget av en dyktig lokal snekker, som var svært glad for utfordringen med å bygge for stillhet.

- Det blir herlig å fylle dette fantastiske stedet med mennesker og meditasjon. Rent romlig må vi nok bygge ut matsalen for å få plass til flere folk. Det får bli når det finnes midler igjen.

Frivillig innsats

- Mengden frivillig arbeid som ligger bak denne utbyggingen er helt utrolig. Komiteen har hatt 65 byggemøter, og holdt det gående gjennom veldig utfordrende forhold. Tors økonomi, Morten Helsings perfeksjonisme på byggtekniske løsninger, Morten Juells estetiske tanke om området og arbeidet med å få det vakkert ute på odden har løftet dette prosjektet. Mange har bidratt med dugnadstimer til det som har vært en imponerende prosess. Det blir fantastisk å kunne invitere til dette vakre stedet når vi nå åpner retrettsesongen – ikke minst internasjonalt.

Tilgjengelig for flere

- Lundsholm er en perle, istemmer Ole Gjems-Onstad, Acems internasjonale leder. - Det nye bygget får tydeliggjort stedets potensiale. Eiendommen er så stor at vi har hatt liten romkapasitet i forhold til det stedet kan by på. Det er et vakkert kurssted som nå langt flere får glede av.

- Byggene her har godt nivå. Vi har trukket på de erfaringene vi har hatt tidligere, og det nye bygget er enda bedre tilpasset lange meditasjoner. Naturskjønne omgivelsen løfter også den meditative kvaliteten. Dette er virkelig å invitere til meditative retretter i nordisk landskap på sitt aller beste.

Åpent hele året

- For å ivareta behovet hos flest mulige for lange meditasjoner, er håpet på sikt å kunne holde Lundsholm åpent kontinuerlig i deler av året.  Vi ser for oss et sted man kan komme en uke eller to eller tre når det passer i kalenderen. Et sted som alltid er åpent for den som ønsker å meditere og kontemplere i en natur som er vakker året rundt.

Populært blant yngre

- Det betyr mye å kunne tilby et så flott sted til yngre mediterende, sier Simon Bihagen. - Jeg tror Lundsholm ligger over gjennomsnittet i kvalitet, og beliggenheten er jo fantastisk. Når ungdommer fra hele verden kommer hit, får de det beste Sverige og Skandinavia har å by på, både naturmessig og meditativt.

Som Acems Sveriges yngste kurslærer har Simon særlig fokus på å stimulere unge mediterende til prosess. - Lundsholm har en høy stjerne blant de som deltar på Young Retreat hvert år. Det er et svært trivelig sted som mange ønsker å komme tilbake til. De båndene folk knytter her, ser vi lever videre gjennom året, og bidrar til å skape et sterkt fellesskap rundt meditasjonen.

- Med det nye bygget og et enda sterkere skandinavisk samarbeid rundt rekruttering, tenker jeg at Lundsholm vil kunne bli en sentral del av det å føre Acems kunnskap om meditasjon videre til nye generasjoner.

Lettere tilgjengelig

Byggekomiteen humrer når de får spørsmål om visjonene for Lundsholm fremover. - Jeg ønsker meg lyntog fra Gardermoen til Arvika, slik at det blir enda lettere for deltakere utenfor Skandinavia å komme hit, sier Thor. - Det er planlagt snabbtog mellom Oslo og Stockholm – men til tross for at det er begeistring på begge sider av Kjølen, vil det nok ta litt tid før det kommer i orden.

- Det er en veldig lettelse å være ferdig med dette, sier Morten Helsing. - Vi går en spennende tid i møte for å lære oss den tekniske driften, og håper vi får til et godt driftspersonell. De må lære seg at mye av huset kan styres fra en datamaskin, alt fra luft og romtemperaturer og varmekabler. Acem har en utfordring fremover i å finne hvem som blir gode rent teknisk på å drifte dette huset.

Nytt hovedhus

- Et nytt aktivitetshus med stor forsamlingssal, storkjøkken og noen soverom i etasjen over bør vi kunne få plassert på plenen ved parkeringsplassen. Kanskje et bygg på 800 kvadratmeter der vi kan flytte aktiviteten som i dag foregår i hovedhuset. Legger vi det på den «våte» plenen der det nå spilles volleyball, kommer vi forhåpentligvis de obligatoriske hundre meter fra sjøen. Sjögården fikk byggetillatelse på grunn av hyttene som sto der før. Der var kommunen fleksibel og viste tydelig hvordan de ønsket å støtte kursaktiviteten på Lundsholm.

- Tanken er at vi i fremtiden har et sted for retretter som går over lengre tid. Det skal være godt å være her, godt å bo her, og med så gode fasiliteter som mulig. Vi har kontakt med den ytre verden gjennom en svært god internettforbindelse – og med indre verden gjennom stillheten som er her. Jeg tror vi kommer til å få en mye større bruk av stedet med dette huset. Det er å bygge opp Acems institusjon på en veldig god måte.

Blir stående

- Dette huset kommer til å leve mye lengre enn oss i byggekomiteen. Kvaliteten på det vi har gjort vil vare lenge. Det er for eksempel fem strøk med kvalitetsmaling på ytterveggene. Det trenger neppe å males før om tjue år. Man må kanskje bytte takstein om femti år fordi vi valgte betong og ikke glasert.

- Fremtidige generasjoner forstår kanskje at dette er skikkelig gjort og at vi som bygget det, bygget for for fremtiden. Om hundre år er nok noe forbedret og byttet ut med ny teknologi, men de som har ansvaret for å drive Lundsholm tenker kanskje: Ja dette gjorde de rimelig bra.

- Ja også kommer de til å få et svare strev med å rive det, legger Morten Juell til med et smil. - Det henger svært godt sammen. Vi har omtrent ikke brukt en spiker. Alt er skrudd med syrefaste skruer – du må flenge det fra hverandre!

Ok