Slik har Acem tilpasset seg corona-restriksjonene

Acem er som mange andre organisasjoner rammet av pandemien. Men det finnes lyspunkter. Acems ledelse forteller om hvordan Acem har funnet gode løsninger.

Hvor var du 12. mars?

Det var torsdag, og folk var begynt å bli engstelige, for det var kommet et virus til landet. Om kvelden skulle det være Acem Forum i Meditasjonshuset i Sporveisgaten. Ville folk dukke opp eller holde seg hjemme? Til påfølgende helgs meditasjonsretrett på Halvorsbøle var avmeldingene allerede begynt å komme, og de som skulle lede retretten, hadde også sine forbehold. Skulle vi avlyse?

Etter at Oslo kommune torsdag klokken ett kunngjorde at ingen arrangementer skulle ha mer enn 50 deltagere, kom det avgjørende slaget fra norske myndigheter bare en time senere: Alle kulturarrangementer måtte avlyses fra og med torsdag klokken seks, som var det annonserte starttidspunktet for Acem Forum.

Mellom innstramming og oppmykning

Siden den gang har Acem som alle andre levd i spenningen mellom offentlige kunngjøringer. Først en hard innstramming, som gjorde det umulig å arrangere noen fysiske aktiviteter, men som fikk smittetallene ned. For Acem var avlysningen av kommunikasjonskurset i april-mai en stor nedtur. Her var det mange påmeldte fra både inn- og utland, og en drøy ukes intensive psykologiske prosesser ville utvilsomt gjort mye både for deltagerne og for Acem som organisasjon. Etter hvert som smitten kom under kontroll, skjedde en gradvis oppmykning.

Ville vi kunne arrangere sommerretretter som planlagt? I mange tilfeller ikke. De fleste retrettene på Lundsholm i Sverige ble enten flyttet eller avlyst, og det samme gjaldt internasjonale retretter på Halvorsbøle. Først de to siste ukene av sommeren kunne noen få dansker, tyskere og til og med en enkelt spanjol delta.

I Norge har høsten forløpt med en slags vingeskutt normalitet ettersom smittetallene igjen er gått opp, særlig på det europeiske kontinentet, men også i vårt eget land. Ja, du kan nå lære Acem-meditasjon i alle Acem-sentre, og ja, du kan delta på langmeditasjoner, M1 og M2, veiledningsgrupper og Acem Forum. Men du må holde en meters avstand, passe på håndhygiene, holde deg hjemme om du har symptoner, og det er begrenset antall deltagere. Det samme gjelder superhelgene på Halvorsbøle, som i skrivende stund dog ser ut til å bli godt besøkt – folk har lengtet etter fellesskap. Om vi nordmenn kan reise på retrett på Lundsholm, der et nytt flott hus ferdigstilles i disse dager, varierer fra uke til uke, og i skrivende stund er Värmland rødt.

I det hele tatt er utlandsavdelingene hardere rammet enn Norge. Det er ikke bare på grunn av høyere smittetall, men også fordi nyrekruttering mange steder fremdeles er avhengig av at norske kurslærere reiser – noe som blir stadig vanskeligere når land etter land blir røde på FHI-kartet.

Acem Online finner form

Men aldri så galt så er det godt for noe. Korona-tiden har satt full fart i de nettbaserte aktivitetene. Både tilbud og etterspørsel har vokst kraftig. For noen aktiviteter, som M1, M2 og kanskje veiledningsgrupper, er det få tilpasninger som skal til, bare deltagertall og

tidsbruk begrenses, siden dynamikken blir litt annerledes. Men den som trodde at webinarer bare består i å flytte Acem Forum over på nettet, tar grundig feil: Et nytt medium krever helt andre typer forberedelse, og her har vår læringskurve vært usedvanlig bratt.

De nettbaserte aktivitetene er fascinerende. Både i Norge og i verden utenfor har vi plutselig oppdaget et oppland av Acem-mediterende vi ikke ante at fantes: i Isfjorden, Ågotnes, Hommelvik, Våle og Sandsnes, og i ulike avkroker av Europa, Amerika, Australia og Asia – et meditativt fellesskap på tvers av geografiske skillelinjer.

Den aller mest utfordrende delen er begynnerkurs på nett. Allerede før korona var det planer om å prøve ut et opplegg for dette. Pandemien har gjort det mer aktuelt, og det har vært avholdt kurs med deltagere fra alle verdensdeler. Her er det tidssone og språk som avgjør hvilke kurs man kan delta på, ikke hvilket land man bor i. På ventelisten står blant annet folk fra Bangladesh, Brasil, Irland, Island, Israel, Libanon, Marokko, Pakistan og Serbia.

Vi gleder oss alle til denne pandemien tar slutt. Men noe har vi lært på veien. Mange av oss er lei av hjemmekontorets ensomhet, mens andre har oppdaget gleden ved å tilbringe deler av arbeidstiden hjemme. For Acems del er de nettbaserte aktivitetene utvilsomt kommet for å bli. Her har korona-pandemien fått oss til å se potensialet i helt nye kanaler for meditativ kontakt og virksomhet. Acem Online vil fortsatt være en sentral del av våre aktiviteter lenge etter at viruset har trukket seg tilbake.

Halvor Eifring, Petter Halvorsen og Eva Skaar

Acem Norges ledelse

Foto: engin akyurt 

Ok