Her er du alltid oppdatert

AcemMagasinet på papir er bra, men når bladet omsider ligger i postkassene, kan det være uaktuelt i disse omskiftelige tider. Nå får du AcemMagasinet på nett. Alltid oppdatert. Velkommen til fremtiden. Men innimellom får du magasinet på papir også. 

Acem var allerede godt i gang med å planlegge digitaliseringen av AcemMagasinet. Tanken var å utgi bladet på papir ut 2020 og så gå over til to papir-utgaver og resten digitalt fra 2021. Så kom korona-krisen.

Papir er en langsom masse. Først skal artiklene skrives. Deretter skal layout lages i et krevende program, som bare få mestrer. Når alt er på plass, er det korrekturleserens tur. Så sendes det hele til trykkeriet, som bruker en uke eller to på trykkeprosessen. Siste etappe forestås av Posten, som trenger forbausende lang tid til å sørge for at bladet havner i våre postkasser.

Under korona-krisen kan vi ikke lenger tillate oss en slik luksuriøs omgang med tiden. Situasjonen forandrer seg fra dag til dag. AcemMagasinet nr. 3 er normalt det nummeret som forteller alt om sommerens retretter. Om bladet skulle kommet på papir, ville fristen for innlevering av stoff vært i slutten av mars. På det tidspunkt visste vi ingenting: Kunne vi overhodet arrangere retretter i sommer? Kunne vi slippe til svenske og danske deltagere på Halvorsbøle? Eller norske på Lundsholm? Hva med mediterende fra andre europeiske land? For ikke å snakke om Asia og Amerika?

Vi venter i spenning

Under slike forhold var det klart at papir ikke kunne komme på tale. Nummer 3/2020 blir dermed vårt første digitale magasin. Det digitale medium løser ikke alle problemer, men veien fra bladet produseres til abonnentene får det i sin elektroniske postkasse, er mye, mye kortere. Det er ennå mye vi ikke vet om sommerens aktiviteter, for ikke å snakke om det som følger etter sommeren. Vi venter i spenning - følg med på acem.no.

En redaktør takker for seg

Redaktøren av dette nummeret, Carl Henrik Grøndahl, sa allerede for et år siden ifra at dette er hans siste årgang som magasinredaktør – etter 25 år i den ubetalte redaktørstolen og i en alder av 74. Med en så klar og tidlig beskjed fikk vi god tid til å områ oss: Hva skal AcemMagasinet være i fremtiden? Carl Henriks medredaktør gjennom mange år, Geir Wærnes, fortsetter å ta ansvar for bladets videre skjebne. Det var ganske klart at tiden for forandring var overmoden. Dermed startet planene om en gradvis digitalisering av bladet fra 2021, og Geir er i ferd med å samle en redaksjon for dette formål.

Så kom altså korona-viruset, og det falt i avtroppende redaktør Carl Henriks lodd å gi en første utforming til det som skal bli AcemMagasinets fremtid: det digitale bladet. Carl Henrik skal behørig takkes for sin lange innsats for AcemMagasinet. Men i denne omgang skal vi først og fremst ønske ham lykke til med enda et nybrottsarbeid for vår viktigste kommunikasjonskanal til mediterende over hele landet, for ikke å si Skandinavia.

Imens kan vi berolige dem som ennå sverger til papir: Papir-formatet er ikke dødt. Nummer 4 planlegges både på papir og digitalt. Også fra neste år vil vi supplere det digitale med enkelte papir-utgivelser innimellom. Og årets nummer 3 er altså egentlig en slags korona-drevet tjuvstart. Velkommen til fremtiden!

 

Hilsen fra Acem Norges ledelse

Halvor Eifring, Eva Skaar og Petter Halvorsen