Slipper meditasjonen løs for mye?

Acem-meditasjon virker veldig dyptgripende. Er det noe for en "svak sjel"?. 

Har holdt på ett år med Acem-meditasjon og vært på helgeretrett på Halvorsbøle fire ganger. Jeg nyter å være der og har virkelig godt av det. Men jeg har en forhistorie med mye terapi fra en vond barndom. Fortsatt får jeg reaksjoner fra denne oppveksten i form av angst og depresjoner, som riktignok har tapt seg veldig.

Sorgen over denne barndommen vil jeg vel alltid ha med meg.  Men dog i bearbeidet form!

Jeg lever et helt vanlig familieliv og har det bra sosialt. Men når jeg har meditert, har jeg fått opp reaksjoner og det skremmer meg. Sist jeg var på meditasjonshelg, kom det opp mobbing og trakassering fra jeg var barn. Jeg tok det opp i veiledningsgruppa.
Min psykomotoriske behandler driver og "avgrenser" meg. Hun vil helst at jeg holder meg unna meditasjon mens jeg går i terapi hos henne. Da alt lett blir for mye for meg. Da jeg kom tilbake til henne etter meditasjonshelgen, måtte vi bearbeide det som hadde kommet opp.
Jeg har vært sliten og kjenner at når jeg har fått dette ut av systemet, vil jeg være mye bedre psykisk. Går det ikke an å balansere dette? Det må da kunne gå an for meg å bruke meditasjon? 
Jeg håper dere kan gi meg råd slik at jeg kan bruke meditasjon på en god måte, slik at jeg skal kunne få krefter og ro. Jeg mediterte i tre timer da jeg var på retrett to ganger og to fellesmeditasjoner. Med en gang synes jeg det var veldig bra, men etter at jeg kom hjem var jeg bare sliten.

Veiledningen var kjempebra.

 

RÅD: 
Du har en klar erfaring med at vonde opplevelser fra barndommen blir med deg i voksent liv og trenger å bli bearbeidet. Regelmessig praksis med Acem-meditasjon er utmerket til dette, også det å dra på retretter på Halvorsbøle. Men det er nødvendig å få snakket om det som kommer opp. Veiledning er derfor viktig. Det synes å stemme med din erfaring. Kanskje skal du neste gang på helgeretrett spørre kurslæreren din om du kan få en veiledning kort etter kurset.
 
Hvis du på een retrett skulle bli veldig urolig, kan du kutte ned meditasjonstiden. Snakk med kurslærer om dette.
 
Når man bearbeider psykisk vanskelig materiale, blir man ofte sliten. Det er hardt arbeid. Sett derfor av god tid til rekreasjon i overgangen fra kurs til hverdag. Det er for eksempel lurt å gå en tur søndag ettermiddag, og ikke legge opp til svært tette eller krevende arbeidsdager de første to dagene. Noen kan da også få litt forstyrret nattesøvn, men det er som oftest over etter en natt..
 
Vår erfaring er at Acem-meditasjon er godt forenlig både med vanlig psykoterapi og psykomotorisk behandling.  Vårt råd er å fortsette med Acem-meditasjon, dra på helgekurs, snakke med kurslærer om det du er inne i, og få veiledning også etter kurset. 

  • Maria S. Gjems-Onstad

    Meditasjonslærer i Acem. Spesialist i klinisk psykologi.

  • Dag Spilde

    Pensjonert leder for IT utvikling og rådgiving. Kurslærer i Acem i mange år.

Ok