Krevende hverdag som småbarnsmor: - Retrett er som et luksuriøst spa-opphold

Seniorrådgiver og småbarnsmor Carina Heimal Waag drar på Halvorsbøle for å mestre kunsten å komme hjem til barna.

- Jeg er overbevist om at en helgeretrett på Halvorsbøle, gjør meg til en bedre mor. Når jeg kommer hjem på søndag er det lettere å være til stede for barna. Men også lettere å sette grenser for dem, sier Carina. - Det blir litt enklere å ha tillit til at innsatsen min er god nok.

Verden er full av bøker og podkaster om hvordan man skal være en god forelder, og det er lett å kjenne på egen utilstrekkelighet, noe som er tema i radioprofil Live Nelvik NRK-serie “Lives oppdragelsesreise”. - Meditasjonen er en måte å jobbe med utilstrekkeligheten på et grunnleggende psykologisk plan, sier tobarnsmoren.

- De første dagene uka etter retretten opplever jeg hverdagens kjas og mas som mindre intenst. Den tunge sirupsaktige tåken som koronasituasjonen har lagt over tilværelsen, har lettet litt. Selv om jeg bare har vært på et konferansehotell ved Jevnaker, føles det som om jeg har vært på en mye lenger reise.

Anbefalt av New York Times

Carina forteller at Jevnaker sto som nr. 21 på New York Times’ liste over 52 steder å besøke i 2020. - Det var riktignok på grunn av “The Twist” på Kistefos-museet, men med Acems retrettsted på Halvorsbøle, har du enda en grunn til å ta turen til Hadeland i 2021.

- Jeg har alltid syntes at en helg på Halvorsbøle er en avslappende opplevelse. Men etter at jeg fikk barn, fremstår en helgeretrett i meditasjon nesten som et luksuriøst spa-opphold.

- På retretten kan jeg vandre rundt og bare være i mitt eget. Snakke med andre voksne mennesker uten å bli forstyrret. Meditere lenge, opp til fire timer. Få servert deilig mat uten at barna klager. Gå lang tur.

- En skikkelig husmorferie, sa kollegaen min da jeg fortalte hva jeg skulle i helgen. Nesten litt misunnelig. Hvem hadde ikke trengt en slik pause fra hverdagen?

Flatet ut

Men i begynnelsen var ikke pausen entydig god, forteller Carina. - Som alltid var det litt stressende å komme seg av gårde fredag ettermiddag. Køen ut av Oslo. Forsøket på å reise tidlig for å unngå kø. En viss motstand lå kanskje også der. Hva ville møte meg i stillheten denne gangen?

- På fredagen og lørdagen følte jeg meg dessuten ekstremt sliten. Trøtt. Sur. Jeg fikk skikkelig vondt i hodet. I meditasjonen kom det mye søvn, tunge bølger av trøtthet som skylte over meg så jeg flatet helt ut i senga.

Godt å dele erfaringer

Likevel var det godt å meditere, sier Carina. Noe slapp taket.

- Det var også godt å dele erfaringer fra meditasjonen i veiledningsgruppa og høre hva de andre baler med i sine liv. Oppleve felles glede over å kunne sosialisere med flere mennesker, i ekstremt godt tilrettelagte omgivelser hva gjaldt smittevern. Høre at også andre er luta lei koronatilværelsen, og la samtalene flyte av gårde fra det ene temaet til det andre - reiseopplevelser, turer, forskning, lærerhverdag, filosofi.

- Etter søndagens meditasjon følte jeg virkelig at det lysnet, og jeg kunne reise hjem med følelsen av å være uthvilt og fylt med ny energi. På oppsummeringen på slutten av helgen er det alltid noen som sier at en helg er altfor kort. Skulle vært en uke.

Se Acems retrett-kalender

  • Carina Heimdal Waag

    Meditasjonslærer i Acem. Yogalærer i Norsk Yoga-skole. Senior analytiker i CICERO Shades of Green.

Ok