Flyttet til Norge for å finne roen: – Meditasjonen er et godt sted å hvile

Som tenåring i Vilnus drømte Vadim Alekna (34) om å flytte til Skandinavia. Hardt arbeid fikk ham til å nå målet. Men det hadde en pris.

Rollen som IT-ingeniør i nytt land gikk ut over nattesøvnen. – Jeg hadde såpass mange tanker, så mye planlegging å gjøre, at tankestrømmen ble sterk. Det kunne være vanskelig å gi slipp da jeg trengte å hvile eller sove.

Vadim hørte om Acem-meditasjon fra en bekjent som hadde lært å meditere i Vilnius. – Jeg holder jo kontakt med folk i hjemlandet, og min bekjent fortalte at det opprinnelig var en norsk metode, startet av nordmenn. Da jeg og min kone flyttet til Trondheim fra Stryn, var muligheten der.

Avspenning og bedre søvn 

– Jeg var spent på hva dette var, og ville at meditasjon skulle hjelpe meg med søvn og avstressing. Det skjedde også. Etter ganske kort tid kjente jeg effekten. Kanskje mest på søvnen. Jeg våknet ikke lenger så ofte om natten og var mindre forstyrret av tanker om jobb og planlegging når tiden var inne for rekreasjon. Meditasjon lærer meg å gi slipp på saker.

Vadim har nå meditert regelmessig i to år. Jobben hans som datakonsulent i et Trondheimsfirma er engasjerende, men også stressende. Meditasjonen hjelper ham til å slippe stresset og en ofte noe pågående tankestrøm.

Politifamilie
 – Jeg vokste opp i en familie av politifolk og opplevde at foreldrene mine tok stresset på jobben med hjem. Som ungt menneske som suger informasjon og følelser i omgivelsene til seg, så ble litt av stresset hos mine foreldre overført til meg. I alle fall hadde jeg tidlig et ønske om noe roligere og tryggere. Som tenåring leste jeg om livet i Skandinavia. I Litauen omtaler man ofte stemningen i skandinaviske land som nettopp rolig. Så jeg utviklet denne drømmen om å kjenne på det fredelige og hyggelige livet i Skandinavia.

Han beskriver seg selv som en ganske målbevisst person. Historien om hvordan han kom til Norge er illustrerende. En tid var tanken å utdanne seg ved Tekniska högskolan i Stockholm. Et studenttreff i Oslo startet forelskelsen i Norge: - Jeg husker godt dagen da jeg kom dit første gang. Vi satt nede ved Aker Brygge en vinterkveld. Det var kaldt og snø, en riktig vinter- og julestemning. Og jeg kjente det var rolig og trygt. 

Vadim ble en ivrig turist før konklusjonen ble at her kunne han tenke seg å bo, jobbe og ha familie. Han tok norskkurs i hjemlandet og fikk seg en midlertidig ufaglært jobb i Norge. Etter et år åpnet det seg en mulighet innen IT i vakre Stryn, hvor han tilbrakte fire år før han flyttet til Trondheim med sin kone, som også er fra Litauen. Også hun ville lære meditasjon.

Godt å være to
– Det er enklere å bruke meditasjon regelmessig i dagliglivet når vi er to som mediterer. Det er en kjempefordel at begge vet hvilken verdi det har. Noe av det vi setter mest pris er kombinasjonen av meditasjon og yoga. Her er det godt tilbud i Trondheim, som vi bruker så mye som mulig. 

Livet i nytt hjemland gir rom til å tenke over de kulturelle forskjellene. - Meditasjonen bidrar til å se ting i litt nye perspektiv. Det stimulerer til selvinnsikt. 

Intervjuet av Dag Jenssen

Ok