Tv-serie: Babylon Berlin sesong 4

Fantastisk dramaserie om urolige tider

Her er en tv-serie på aller øverste hylle, historisk interessant, overveldende scenerier, en overbevisende miks mellom storpolitikk og menneskeskjebner.

"Måtte du leve i interessante tider" er en gammel forbannelse som antyder at det er bedre å leve i rolige tider enn i en periode fylt med kaos og usikkerhet.

Vi lever i urolige tider i Europa. Men langt uroligere var det i tidene Babylon Berlin spilte seg ut. I tidligere sesonger av serien har vi vært vitner til hvordan mennesker i Berlin forholdt seg til kaoset etter første verdenskrig etterfulgt av børskrakk og depresjon.

Nå er vi kommet til 1931, og uroen eskalerer med SA-bøller (forløperne til SS) som banker opp jøder i gatene pluss en stadig mer selvbevisst nazibevegelse. Det skjøre demokratiet vakler, og vi møter tidens utfordringer og traumer.

De to hovedpersonene Gereon Rath og Charlotte Ritter  fortsetter å navigere i intrigene i Berlins politistyrke. En av styrkene til Babylon Berlin har vært komplekse og interessante bikarakterer. I den nye sesongen får vi inn flere nye fornøyelige skikkelser.

Babylon Berlin blander sømløst det personlige med det politiske. Vi ser inn i to verdener: overklassens overdådige luksus og arbeiderklassens ekstreme fattigdom og nød. Kontrastene skildres gjennom ekstravagante kostymer, scenografi og filming. Dette  er filmhåndverk på aller øverste hylle, og budsjettene må ha vært ekstremt høye.

Babylon Berlin er noe av det beste TV har å by på, mesterlig historiefortelling kombinert med historisk nøyaktighet  og en vellykket miks av personlige skjebner mot et dramatisk bakteppe. Paralleller med dagens situasjon i Europa og verden er nærliggende. 

Og ja, både i Babylon Berlin og i Europa i dag er det tydelig at man lever i interessante tider. Vi må passe på.

Du finner Babylon Berlin i NRKs nettspiller. 

Ok