Praktiske tips: Høytrykksspyleren

Acems eiendomsforvalter har tips til hvordan du kan ta vare på høyttrykksspyleren.

For oss som har hus , hager, biler og redskaper er en god og stabil høytrykkspyler virkelig en venn. Den er anvendelig til svært mange formål.

Vann som spruter ut med stor kraft og som du kan styre er virkelig en effektiv, rask og miljømessig god måte å rengjøre mange ting på.

Men den skal brukes med en viss kløkt! Og i en del situasjoner skal den IKKE brukes. Det kommer jeg tilbake til.

Hva slags spyler?

Aller først; hva slags spyler skal jeg velge? Det finnes mange varianter i markedet. Du må tenke på behovet og hvor mye du kommer til å bruke den og hva skal du vaske?

Mulighetene er mange: Terrassegulvet av både treplanker eller stein og betongheller som begynner å bli befengt med alger og mose, rense garasjegulvet, husets årlige utvendige rengjøring eller før du skal male veggene, vasking av bil og bilhjulene når du skifter dekk, vasking av havegjerdet, rengjøre båten, rense tak og takrenner for å nevne noe.

Mer avansert kan du også bruke spyleren til å spyle opp tette avløps-, kloakk- og dreneringsrør, men da trenger du en egen spylerslange med et spesialhode som trenger seg inn i det som forårsaker forstoppelsen og nærmest blåser dette ut nærmest etter et «jet prinsipp». Slangen har en spylestråle fremover og 3 spylestråler bakover og arbeider seg igjennom møkka som forstopper og spyler dette bakover i røret. Dette kan spare deg for kostbare rørleggerutgifter hvis du tør prøve.

Ikke for billig

Jeg ville anbefale og ikke kjøpe en for billig spyler. Det finnes blant de kjente merkene en del svært billige utgaver til rundt 1000 kr. Disse har litt dårlig spylerkraft og de har kort levetid fordi komponentene de er laget av er svake og lett ryker akkurat forbi garantitiden. I prisleiet mellom kr 2000 og 3000 får du en god spyler med mange bruksmuligheter. Mange av spylerne har også mulighet for såpetilførsel under spylingen og dette kan i noen tilfelle være greit, men personlig liker jeg best å påføre vaskemiddel for hånd med svamp eller sprøyte og la dette virke noen minutter før jeg spyler av.

Ikke til alt

Og så er det en del steder du IKKE skal bruke spyleren eller være meget forsiktig med strålen:

Ikke bruk den på sykkelen selv om det kan være fristende. Med trykk på over 100bar kan du lett spyle vekk fettet i kulelagre på hjul og pedaler. Du skal også være litt forsiktig mht hvordan du spyler utvendige vegger fordi vann kan trenge inn mellom plankene og inn i isolasjonen. Bruk den heller ikke på understell på bilen fordi den kan ødelegge understellsbehandling og smøringspunkter.

Oppbevaring

Og så en viktig sak til slutt. Når jeg er på kildesorteringen på Smestad avfall stasjon på vårparten møter jeg ofte et sørgelig syn. I elektroavfallskurven møter jeg ikke sjelden en haug med relativt nye spylere som er kastet. Hvorfor? Jo den sto i garasjen om vinteren i kuldegrader uten å være tømt for vann og enkelte komponenter er frosset i stykker og den har sluttet å virke og reparasjon blir for dyrt!

SÅ OPPBEVAR HØYTRYKKSPYLEREN FROSTFRITT – TA DEN INN I VARMEN OM HØSTEN!

Ok