Mørketid: Slik bevarer du motivasjonen for å meditere

Sliter du med meditasjonsmotivasjonen i høstmørket? Her er fem gode grunner til hvorfor desember er en god tid for meditasjon. 

1. Ta vare på ømheten

 I førjulstiden øker stresset for de fleste av oss. Frister skal nåes, varer skal handles inn og plutselig står man på et overfylt kjøpesenter og forsøker å huske hva neste ting på listen var. Alt stresset kan gjøre oss harde og numne. Vi har ikke tid til nærhet. Men i meditasjonen kan vi gjenopprette kontakt med ømheten, slippe til varheten som ellers fort forsvinner i møte med det hurtige tempoet i den ytre verden.   

2. Ta vare på integriteten 

Kampen om vår oppmerksomhet øker i førjulstiden. Vi møter krav og forventninger fra arbeidsplassen, fra våre nærmeste, fra venner og kjente. Men det er og en rekke krefter ute i samfunnet som trekker i oss, forsøker å overtale oss og vil utøve innflytelse på oss. Hva av dette er viktig og hva er bare flyktige innfall?  

Meditasjonen hjelper oss å sortere. 

Inni oss finnes en annen stemme, en orientering mot det essensielle i livet. Denne stemmen skriker ikke, den bruker ikke clickbait og den har ingen «tre for to»-rabatt. Meditasjonen gir mer plass til denne indre innflytelsen. Den hjelper deg å stå stødigere når kreftene trekker i deg fra alle retninger.  

3. Ta vare på nysgjerrigheten 

Meditasjonen er en julekalender som gir deg en liten overraskelse hver dag. Hver dag i meditasjonen møter du en litt annen side av deg selv. Ingen meditasjon er lik. Det du møter i meditasjonen trenger ikke være intenst, sterkt eller tydelig. Hver meditasjon er en feiring av det subtile, det som ikke roper, men hvisker.  

Kanskje du en meditasjon knapt nok rekker å si lyden før du forsvinner inn i søvn. Du våkner av klokken og husker ikke all verden. Men noe har du allikevel med deg. En stemning, et blaff av en sinnsbevegelse, eller som Knut Hamsun sa det: Blodets hvisken og benpipenes bønn.   

4. Ta vare på dine nærmeste 

I juletiden tilbringer mange mer tid med familie. Gamle spor tråkkes opp. Man blir påminnet mønstre og irritasjonsmomenter. Meditasjonen er et nyttig verktøy for å møte sine nærmeste med mer overskudd. Meditasjon er derfor en sosial handling. Hver bearbeidelse du gjør i ditt indre, kommer også de rundt deg til gode.  

Meditasjonen hjelper deg for eksempel med din indre sensitivitet. Empatien du utvikler innover, kan på sikt også bli en empati utover. Når du gjenkjenner og aksepterer impulser og tendenser i deg selv, er det også lettere å akseptere det hos andre.   

5. Ta vare på tradisjonene

Tradisjoner er med på å gi livet rytme og er viktige elementer for samhold og fellesskap. For at tradisjonene skal vedvare krever de at noen opprettholder dem. Noen må pynte treet. Noen må være julenisse. Noen må bidra med tilstedeværelse og sitt beste humør.   

Hver meditasjon er en trening i å være den som opprettholder rytmen. En trening i å vedvare selv når det er vanskelig.  

6. Ta vare på tillitten til tilværelsen  

Juletiden er den mørkeste tiden på året. Vi vet intellektuelt at lyset vil komme tilbake, men det er ikke alltid det føles sånn midt i mørketiden. Å meditere er å opparbeide en tillitt til tilværelsen. I hver enkelt meditasjon gir vi slipp på noe av kontrollen og møter det mørke og ukjente i oss. Dermed øver vi også opp en tillit til tilværelsen. Vi slippes inn i noe vi ikke helt vet hva er, og kommer ut igjen på andre siden.