Serietips: Atlanta

Det friskeste og mest spennende du kan se på skjermen i 2022?

Atlanta, Georgia. Amerikansk sørstat. Hjembyen til Earn Glover, ung og svart dropout fra universitetet. Han har et on-off-forhold, og et barn, med Van. Og han har greid å overbevise fetteren sin, den ambisiøse rapmusikeren Alfred (kaller seg «Paper Boi») om å være manageren hans. Den uforutsigbare og fargerike vennen Darius henger også med.

Vi følger rapper og manager i et mørkt komedie-drama gjennom storbyens og musikkindustriens merkelige og hensynsløse irrganger. Darius og Van er også med i reisen oppover i musikkbusinessen. Det er stadige sideveier inn i privatliv og underlige, bisarre og sjokkerende situasjoner man kan møte i Atlanta.

Temaene i episodene er så forskjellige at det er vanskelig å si hva som er seriens tema. Men i bunnen ligger en skildring om å være svart i sørstatene. Er du svart, sies det i en av episodene, kan du ikke tillate deg å feile. Da kommer du aldri på beina igjen. Det er en hard verden, så mye hardere enn om du er hvit.

Systemet er satt opp mot deg. Bakgrunnen din, enten det gjelder familiens økonomi eller hudfarge, eller begge deler, er veldig mye mer avgjørende enn her hos oss. Atlanta er i utgangspunkteten likevel ikke en politisk serie med vante klisjeer, men mer en troverdig skildring av livet til karakterene vi møter.

Atlanta preges av en tydelig kompromissløshet. Serieskaperen, som også er hovedpersonen, har nektet å godta fjernsynsselskapet FX sine stadige forsøk på å gjøre serien mer mainstream, mindre kontroversiell. Og han lykkes godt. Så dette er nok det frekkeste og friskeste, men også mest intelligente og velskrevne du kommer til å se på en stund.

Forventningene til seriens tredje sesong er svært høye. Handlingen har flyttet seg til Europa, hvor Paper Boi og hans fetter-manager, pluss venner, har fått spillejobber. På den ene siden tas de så godt imot i Europa at rapperen til og med nyter noen dagers opphold i fengsel.

Vaktene er så utsøkt høflige og fri for rasefordommer, og maten så god, at han gjerne kunne hatt et lengre opphold. Men så snubler de over en større «Svart Peter»-feiring i Nederland, der folk med svartmalte ansikter fyller gatene og surrealistiske hendelser med mislykket anti-rasisme følger.

Atlanta er humor og surrealisme, sprekt og fyrrig, velskrevet og smart. Mye av serietilbudet vi ellers har tilgang på bærer preg av å følge formler og blir så like at vi knapt ser forskjell fra den ene til neste. Her er en spenstig, morsom og annerledes serie med tydelig klo og særpreg.

Atlanta ligger ikke gratis ute, du må inn på strømmetjenesten Disney+.

Ok