Problemer med malertapen? Acems eiendomsforvalter har gode råd

Gammel malerteip som ikke blir fjernet får konsekvenser. Her er tipsene fra Acems eiendomsforvalter.

Ikke så sjelden har jeg, på Acems eiendommer, møtt gammel malerteip på vinduer og vegger. Den var opprinnelig ment for å unngå maling på feil steder når man pusset opp. Problemet er bare at noen glemte å fjerne teipen etter fullført malerarbeid - og det får konsekvenser.

Det nytter ikke lenger å få løsnet teipen på vanlig måte.
Etter kun noen dager kan enkelte malerteiptyper klistre seg til underlaget på en slik måte at det er umulig å få teipen av igjen. Dette gjelder særlig der den blir eksponert for sol. Du kan kun rive av små biter av gangen fordi limet i teipen virkelig har størknet og festnet seg mot underlaget.
Det hele ser ganske ille ut og du bruker masse tid for å pirke av små teipbiter.

Der hvor den sitter på glass eller helt harde flater kan du bruke en egen flat kniv til å skjære løs teiprestene, den samme kniven som du bruker til å fjerne malingsøl på vinduer. Den er skarp som et barberblad og skjærer løs det stivnede limet. Men det kan bli igjen noe rester du ikke får skrapet av. Da kan du forsiktig prøve å ta resten med en bomullsfille med litt whitesprit.

Et kjerringråd er å smøre inn teiprestene med matolje eller babyolje og la dette virke i noen minutter, før du forsiktig løsner eller skraper av teipen med en flat sparkel. Men det er også en utfordrende og tidkrevende jobb.

Så hva er da moralen her? Hvordan unngå å komme i denne situasjonen?

Profesjonelle malere fjerner teipen svært raskt etter at de har malt – ofte til og med før malingen har tørket. De passer også på å bruke en malerteip som er av god kvalitet og hvor limet tar litt lenger tid før det størkner. Dette er ofte de teiprullene med blå farge. De koster litt mer, men er tryggere å bruke og lettere å fjerne også etter litt lengere tid.

Ok