Fra Acems ledelse: Frivillig arbeid i 2022

Året 2022 er frivillighetens år, har norske myndigheter bestemt. Men hvordan står det til med frivillighetens kår?

Frivillighetens år - frivillighetens kår

I Acem har frivilligheten stått i sentrum hvert år siden starten i 1966. Acems økonomiske fundament bygget de første 10-15 årene på stadig større årlige loppemarkeder. De gjorde det mulig å skaffe Acems første forsamlingslokale i Sporveisgaten 37 på Majorstua og bidro til Acems første retrettsted på Hvalstad i Asker.

Oppbygningen av faglig kompetanse på meditasjon bygger også på ubetalt arbeid. Hadde det ikke vært for at hundrevis av frivillige har brukt flere tiår av sine liv på å utvikle og undervise meditasjonspsykologi, ville Acems kombinasjon av høy kvalitet, lave priser og minimal offentlig støtte vært umulig.

Som en tvilsom takk for denne og mange andre organisasjoners innsats innledet den nye regjeringen frivillighetens år med å redusere taket for fradragsberettigede bidrag til frivillige organisasjoner fra 50.000 kroner i året til halvparten.

Heldigvis finnes det andre måter vi kan bidra på. Hva med å delta på høstens utdelingsaksjon? Legge gratis aviser i postkasser, henge plakater på oppslagstavler, stå på stand rundt omkring i Oslo og andre byer. Her kan vi alle gjøre en innsats. Sosialt og hyggelig også! Les mer om utdelingsaksjonen her.

Acems kulturtidsskrift Dyade arbeider med et nummer om frivillighetens kår. Vi tror det kan bli et spennende bidrag til samfunnsdebatten, om et tema av stor betydning for våre demokratiske verdier. For selv om “frivillighet” og “dugnad” er gode slagord for politikerne, er det ofte stor avstand til realitetene. Nummeret blir lansert i Acem-huset i Oslo på FNs internasjonale dag for frivillighet mandag 5. desember. Kanskje vi ses?

Halvor Eifring, Petter Halvorsen og Eva Skaar

Acem Norges ledelse

Ok