9 tips for å meditere regelmessig i sommerferien

Sommerferie er deilig, men det kan være vanskelig å holde på gode vaner. Her er 9 gode tips for å holde meditasjonsprosessen varm når du er på ferie med andre mennesker.

1) Vær åpen med de rundt deg om at du gjerne vil meditere daglig. Det gjør det lettere å få det gjort.

2) Ikke bestem deg på nytt hver eneste dag. I stedet for å ta stilling fra dag til dag om du skal meditere, bare gjør det. Planlegg dagen før.  

3) Mediter før de andre står opp. Da er resten av dagen åpen for fellesprosjekter.

4) Har du barn, mediter ved siden av sengen når barna har lagt seg. Det skaper en fin ro rundt innsovningen.

5) Vær fleksibel og bruk muligheter. Selv om det beste er å ha det mørkt og stille rundt seg når man mediterer, er det ingenting i veien med å meditere på buss, tog, flyplass og i parken.

6) Husk at litt er mye bedre enn ingenting. Har dagen gått og du ikke har fått meditert, ta ti minutter på sengekanten. Eller mediter til trøttheten kommer og du bare kan legge deg ned og slippe deg inn i søvnen.

7) Mister du en dag, vær på vakt dagen etter og sørg for å få meditert. Ifølge eksperter, er det nemlig ikke den første, men den andre dagen man avviker fra en vane, at den virkelig glipper. Forfatteren av "Atomic habits", James Clear kaller denne regelen "Never miss twice".

"Å miste en dag er et hendelig uhell, å miste to dager på rad er starten på en ny vane." 

8. Husk at å meditere også er en sosial handling. Du blir  mer ferdig med deg og ditt, tankekvernen får brent seg litt ut og du står tryggere i deg selv. Overskuddet du får kan du bruke i samværet med de rundt deg. 

9) Unn deg en retrett i Acem-meditasjon. Det gir en super oppladning til resten av ferien eller til jobb- og studiestart. En retrett kan vare en helg, drop in, en uke eller enda lenger for de ivrige.

Her finner du Acems retrett- tilbud sommeren 2022. 

Foto: S Migaj på Unsplash

  • Mattias Solli

    Mattias Solli er filosof og jobber som forsker ved NTNU. På fritiden er han kurslærer i Acem.