Nytt nummer av tidsskriftet Dyade: Hva skjer i hodet til en mediterende forfatter?

Møt elleve forfattere som mediterer og hør deres erfaringer.

- Dette har vært et usedvanlig morsomt Dyade-nummer å arbeide med, og jeg tror det kommer til å bli veldig interessant for leserne også. 

Det sier redaktør Halvor Eifring. 

- Det har vært et stort privilegium å få elleve bidragsytere, som alle er etablerte forfattere, og som alle er erfarne Acem-mediterende, til å skrive noe om det å meditere - og om skriveprosessen. Og de skriver særdeles godt!

Bladet spenner vidt, ikke minst aldersmessig. - Yngste bidragsyter er bare litt over tredve år gammel, mens den eldste er godt over hundre! Noen av forfatterne skriver for barn og ungdom, andre for voksne. Noen skriver primært poesi, mens andre skriver romaner, krim, drama, filmmanus og til og med operalibrettoer. Ikke minst er vi glade for å kunne trykke seks hittil upubliserte – og ganske særegne og vakre – dikt av unge Karoline Brændjord, som fikk både Kritikerprisen og Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2020.

Les to gratis artikler her

Forfatterne er svært personlig, om:

 • å lære å meditere for å bli et nytt og bedre menneske i et liv der alkoholen hadde fått litt for stor plass 
   
 • å gjenoppleve stemninger fra krigsfangenskap på sin første Acem-retrett
 • romanprosjektet som stadig påbegynnes, men aldri finner sin form
 • å meditere seg ut av en forvirrende livskrise, om langsomt å lære at livet og meditasjonen og romanene ikke kan følge en fast oppskrift, om drømmer fra en til tider smertefull barndom
 • skrivemotstanden som gjør at man skriver noe annet enn det man egentlig skal
 • den store tvilen på en selv (og tilsvarende metatanker i meditasjon)
 • å holde angsten i sjakk med meditasjon (både i romanen og i virkeligheten), og om hvordan metodelyden bringer åpenhet og stillhet, men også kroppens erindringer om den gang man falt utfor stupet og knuste både bein og hode.

Både litteratur og meditasjon aktiverer hjernens hvilenettverk. Dermed begynner sinnet å vandre fritt. At meditasjon gir fysiologisk avspenning som kan måles av forskere, vet vi godt. Men noen forskere fra University of Sussex hevder at lesing av romaner også skal kunne redusere hjerteraten med inntil 68%. Sinnets vandring er ikke bare viktig for dem som leser litteratur, men også for dem som skriver den, og det er deres stemme som kommer til uttrykk i dette Dyade-nummeret.

Skaff deg hele nummeret her

 • Halvor Eifring

  Meditasjonslærer i Acem. Professor i kinesisk ved Universitet i Oslo.

  Halvor Eifring