Film: The Power of the Dog

Psykologisk thriller i store og åpne landskaper.

Hvem står til slutt?

Westernfilmer har store, åpne landskap der mennesker blir små og ubetydelige. Kamp for tilværelsen der menn er hovedaktører. Tilværelsen er fylt av nådeløse krefter.

Men tidene skifter. Jane Campions nye western, basert på en roman og sann historie, er også fylt av rancher og hester, men vever inn psykologiske krefter og kompleksitet.

The Power of the Dog er et dirrende psykodrama om to konkurrerende brødre på en ranch i Montana. Men det er også en film om kostnadene ved å undertrykke sine drifter, om sadisme og om maktbalanser som skifter.

Vi er i Montana i 1925. To velstående brødre driver en stor ranch. Den ene er en cowboy´s cowboy: Phil, dyktig og hardtarbeidende rancher, ensom og dysfunksjonell. Broren George er mindre kraftfull og mer estetisk opptatt. De to brødrene er likevel tett sammenvevd og bor på samme rom. Cowboyen Phil er et sadistisk monster, også mot sin bror. Den skjøre balansen mellom de to endres når George finner seg en kvinne som også bringer med seg Peter, en feminint orientert tenåringssønn. Phil er grusom mot den nye kona og hennes sønn som han opplever som inntrengere og gold diggers.

Historien skrur seg til. Sadisten viser seg vel så sårbar som dem han plager. Cowboyen åpner overraskende for et slags vennskap med den feminine tenåringsgutten, og vi forstår at det er sterke krefter i sving under overflaten. Den foraktede gutten viser seg ikke bare som mobbeoffer, men som en mer formidabel motstander enn man skulle tro. Jane Campion og skuespillerne forteller vart og nyansert om underliggende krefter og mennesker som mister kontrollen. Vi skal ikke røpe mer, men her er det dysfunksjonalitet og tragiske ulevde liv på nivå med Ibsens skuespill.

Benedict Cumberbatch er alltid god, men i rollen som den emosjonelt skadeskutte cowboyen overgår han seg selv i følelsesnyanser og evnen til å fortelle flere historier samtidig. Historien er rik og spennende. Kirsten Dunst og de øvrige hovedpersonene er perfekt castet, og det er ikke rart at denne filmen står i første rekke når Oscar-prisene deles ut.

The Power of the Dog kan du se på Netflix