Belastet barndom

Jeg er veldig fersk og har vært på kurs på Halvorsbøle fire ganger, på helgekurs. Jeg har holdt på ett år med meditasjon. Jeg nyter å være på Halvorbøle, og jeg har virkelig godt av det. Det er så deilig å bare være der. Men jeg har en forhistorie med mye terapi fra en vond barndom. Fortsatt holder jeg på med å få reaksjoner fra denne oppveksten i form av angst og depresjoner, som har tapt seg veldig.

Sorgen over denne barndommen vil jeg vel alltid ha med meg. Men dog i bearbeidet form!

Jeg lever et helt vanlig familieliv og har det bra sosialt. Men når jeg har meditert, har jeg fått opp reaksjoner og det skremmer meg. Sist jeg var på meditasjonshelg, kom det opp mobbing og trakassering fra jeg var barn. Jeg tok det opp i veiledningsgruppa. Min psykomotoriske behandler driver og ”avgrenser” meg. Hun vil helst at jeg holder meg unna yoga og meditasjon mens jeg går i terapien hos henne. Da alt lett blir for mye for meg. Da jeg kom tilbake til henne etter meditasjonshelgen, måtte vi bearbeide det som hadde kommet opp.

Jeg har vært sliten og kjenner at når jeg har fått dette ut av systemet, vil jeg være mye bedre psykisk. Går det ikke an å balansere dette? Det må da kunne gå an for meg å bruke meditasjon? Yoga er foreløpig uaktuelt. Det virker veldig dyptgripende både yoga og meditasjon. Er det noe for en ”svak sjel”?

Jeg håper dere kan gi meg råd, slik at jeg kan bruke meditasjon på en god måte for å kunne få krefter og ro. Jeg mediterte i tre timer da jeg var på kurs to ganger og to fellesmeditasjoner. Med en gang synes jeg det var veldig bra, men etter at jeg kom hjem var jeg bare sliten. Veiledningen var kjempebra.”

SVAR:
Du har en klar erfaring med at vonde oppleveleser fra barndommen blir med deg i voksent liv og trenger å bli bearbeidet. Regelmessig praksis med Acem-meditasjon er utmerket til dette, også det å dra på retretter eller helgekurs på Halvorsbøle. Men det er nødvendig å få snakket om det som kommer opp. Veiledning er derfor viktig. Det synes å stemme med din erfaring. Kanskje skal du neste gang på helgekurs spørre kurslæreren din om du kan få en veiledning kort etter kurset.
Hvis du på et kurs skulle bli veldig urolig, kan du kutte ned meditasjonstiden. Snakk med kurslærer om dette.

Når man bearbeider psykisk vanskelig materiale, blir man ofte sliten. Det er hardt arbeid. Sett derfor av god tid til rekreasjon i overgangen fra kurs til hverdag. Det er for eksempel lurt å gå en tur søndag ettermiddag, og ikke legge opp til svært tette eller krevende arbeidsdager de første to dagene. Noen kan da også få litt forstyrret nattesøvn, men det er som oftest over etter en natt.

Din erfaring at yoga blir umulig er uvanlig. De fleste merker at yoga samler sinnet til mer fokusert virksomhet.
Vår erfaring er at Acem-meditasjon er godt forenlig både med vanlig psykoterapi og psykomotorisk behandling. Vårt råd er å fortsette med Acem-meditasjon, dra på helgekurs, snakke med kurslærer om det du er inne i, og få veiledning også etter kurset.

Ok